Ostalo

OTPAD IZ KRŠKOG

Vlade Hrvatske i BiH 7. srpnja raspravljat će i o odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Predstavnici Bosne i Hercegovine potencirat će pitanje moguće gradnje hrvatskog odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori na zajedničkoj sjednici vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH 7. srpnja u Sarajevu i inzistirat će da Hrvatska odustane od takvih planova, najavila je u petak posebna radna skupina koja se bavi tim pitanjem.

Ilustracija   FOTO: Pixabay
Piše: Hina

Članovi radne skupine za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom i izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u općini Dvor u Hrvatskoj sa sastanka održanog u petak u Sarajevu pozvali su Vijeće ministara BiH da ovo pitanje uvrsti na dnevni red najavljene zajedničke sjednice dviju vlada i inzistira da se od tog projekta odustane.

Predsjedateljica radne skupine, ministrica prostornog uređenja Republike Srpske Srebrenka Golić, kazala je kako je jedinstveno stajalište u BiH da područje unutar granica te zemlje koje gravitira rijeci Uni treba zaštiti svim sredstvima.

Od tijela vlasti na državnoj razini zatraženo je što brže potpisivanje Protokola o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš što bi uz već ratificiranu ESPO konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica Bosni i Hercegovini omogućilo poduzimanje mjera na međunarodnoj razini s ciljem sprječavanja gradnje odlagališta nuklearnog otpada uz granicu s Hrvatskom.

U BiH su procijenili kako bi gradnja takvog odlagališta u napuštenoj vojarni "Čerkezovac" na Trgovskoj gori neposredno u blizini rijeke Une izravno ugrozilo najmanje 230 tisuća ljudi.

Strahuju kako bi nuklearni otpad pohranjen na poroznom tlu doveo do onečišćenja zemljišta ali i vodotokova s obje strane granice.

Lokalitet Trgovske gore spomenut je kao moguće odlagalište još u prostornom planu Hrvatske iz 1999. a naknadno je aktualiziran kroz nacionalnu strategiju zbrinjavanja nuklearnog otpada.

Hrvatska je u obvezi naći pogodnu lokaciju za odlaganje polovice nuklearnog otpada iz nuklearne elektrane Krško a zamišljeno je da na takvom mjestu bude odlagan i medicinski i ne medicinski radioaktivni otpad.