Politika

MILIJAN BRKIĆ

HNS će u vladi biti zastupljen proporcionalno broju zastupnika koji je podržavaju

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić izjavio je u srijedu da će HNS u novoj Vladi biti zastupljen proporcionalno broju glasova koji će u Saboru donijeti za podršku toj Vladi, dok je šef Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk HNS-ovu odluku o koaliciji s HDZ-om nazvao klasičnom prevarom birača.

Milijan Brkić   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Hina

"Platforma za pregovore s HNS-om je data. Moramo biti svjesni da oni u tu koaliciju unose dotu (miraz) - da li devet, da li osam, da li sedam, da li šest ili pet (zastupnika) i proporcionalno tome će imati zastupljenost. Jer, koliko ste suvlasnik u nekom odnosu, toliko proporcionalno imate i zastupljenost u upravi", rekao je Brkić u emisiji Otvoreno HTV-a.

Pustimo da pregovarački timove to odrade, dodao je.

Brkić je rekao da će pregovori ići svojim tijekom i dinamikom i da ne moraju biti pod lupom javnosti, koja će sigurno sve saznati kad se stvari dogovore i preciziraju.

Središnji odbor HNS-a donio je u srijedu navečer odluku da se ide u koaliciju s HDZ-om, pri čemu je v.d. predsjednika HNS-a Predrag Štromar kazao da će HNS tražiti tri ministarstva - pravosuđa, znanosti i obrazovanja, te graditeljstva i jedno potpredsjendičko mjesto u Vladi. HNS ima devet saborskih zasupnika, ali je četvero od njih, koji se protive koaliciji HNS-a i HDZ-a, već najavilo ili dalo naslutiti da neće podržati Plenkovićevu Vladu. To su Anka Mrak Tritaš, Nada Turina Đurić, Vesna Pusić i Goran Beus Richembergh.

Brkić je u Otvorenom također rekao kako bi, uskostranački gledano, HDZ-u u ovom trenutku najviše odgovarali izbori. "Ali ako ćemo gledati interes države te nacionalnu i političku stabilnost i nastavak gospodarskih trendova i reformi, onda moramo zatomiti uskostranačke osobne interese, moramo razmišljati odgovorno i ponuditi suradnju svima onima koji na toj platformi žele nastaviti rad za opće dobro", rekao je Brkić.

Dodao je da je u tom smislu, osim HNS-u, HDZ ponudio suradnju i HSS-u, ali da su oni odlučili potpsati sporazum sa SDP-om. 

Bauk: Radi se o klasičnoj prevari birača

Šef Kluba zasupnika SDP-a Arsen Bauk kazao je kako je SDP  2016. s HNS-om sklopio sporazum o zajedničkom izlasku na izbore gdje se u jednom članku tog sporazuma stranke obvezuju da neće koalirati s HDZ-om.

"Očito su ovom odlukom taj sporazum prekršili i mi ćemo vidjeti na koji način ćemo se postaviti prema toj činjenici", dodao je.

Što se tiče poliitičkog konteksta, kaže Bauk, radi se o klasičnoj prevari birača - kada ste izabrani na listi SDP-a i onda idete u koaliciju sa HDZ-om.

Bauk kaže da to nije prvi put viđeno u Hrvatskoj na lokalnoj razini, ali je prvi put viđeno u Hrvatskoj na nacinalnoj razini. "Ovo što se danas dogodilo uistinu je jedan povijesni događaj - da se jedna stranka odlučila svjesno raskoliti da bi bila nekoliko godina na vlasti, a nakon toga da ovisi o milosti HDZ- a koliko će ih staviti na eventualne zajedničke liste za iduće izbore."

Dodao je da se to dogodilo i HSLS-u i HSS-u i još nekim strankama.

Bauk je svim članovima HNS-a koji se srame zbog udluke njihovog vodstva da su im vrata SDP-otvorena.