Politika

ISTINE I LAŽI DANIJELE LOVOKOVIĆ

Šišljagić zaposlio Danijelu Lovoković namještenim natječajem, a za testiranje joj pitanja dao unaprijed!

Potpisnik javnobilježničke Izjave tvrdi kako je osobno pozvan od župana Šišljagića prilikom prvog zapošljavanja Danijele Lovoković i kako mu je župan predao pitanja za testiranje kojem je morala pristupiti Danijela Lovoković 24. listopada 2013. godine, a on ih je na zahtjev župana osobno odnio i predao Danijeli Lovoković prije testiranja.

Danijela Lovoković   FOTO:Facebook
Piše: Republika.eu / I.T.

Ne trčim za kandidaturom, novcem i statusom u društvu. Nudim svoje znanje, a nikome se nisam obećala, ni HDZ-u i HSP-u, ni HSLS-u i nitko od njih nema pravo na mene polagati račune kao na nekog stranačkog simpatizera. Moj je moto samo struka …

Dugo sam radila u gradskoj upravi i znam kako funkcionira sustav. Nisam bila niti u jednoj političkoj stranci, jer ne mogu slušati nekoga tko bi mi govorio kako ću raditi, a to se u strankama tako radi. Da bih se politički aktivirala na nezavisnoj listi, morala bih poželjeti lupiti šakom po stolu i reći 'sada je dosta'. A još nisam u toj fazi“.

Izjavljivala je to Danijela Lovoković prije desetak godina kada je odlazila s mjesta povjerenice Vlade RH za Grad Osijek, na koje ju je 2007. godine postavio HDZ koji je tada obnašao vlast na razini države. Stručnjakinja je, očigledno, procijenila da je konačno došao trenutak za lupanje šakom po stolu pa se, u suradnji sa Šišljagićem, kroz Udrugu Snaga Slavonije, kandidirala na izborima za gradonačelnicu Osijeka. Nezavisnu. Da je vrijeme za lupanje šakom po stolu podvukla je i svojim predizbornim plakatima s kojih se građanima smiješi odjevena u „odlučnu crnu jaknicu“ s rukama „odlučno prekriženim pod prsima“.

Lovoković, inače po struci arhitektica, godinama brižljivo gradi imidž nezavisne stručnjakinje. Uz to, „hrabro“ ističe svoju jedinu „manu“ – iskrenost.

Kolika je neiskrena priča o iskrenosti mali Hrvati shvate još u nižim razredima osnovne škole, no Lovoković se očito drži prokušanog recepta da sto puta ponovljena laž postaje istina pa ni milimetra ne odustaje od mantre o sebi kao – iskrenoj i nezavisnoj stručnjakinji. No, kao i najveći postotak građana Hrvatske sve što je u životu postigla može zahvaliti jedino – vezama.

Laž o zapošljavanju

Nakon završenog fakulteta promijenila je nekoliko radnih mjesta i karijera bi joj ostala daleko od očiju javnosti da ju nije „prepoznao“ Zlatko Kramarić, dugovječni osječki gradonačelnik, inače blizak prijatelj njezine sestrične Jasne Omejec, bivše predsjednice Ustavnog suda RH. Ne sporeći Lovokovićkinu naobrazbu, ipak je činjenica da ju Kramarić kao 30-godišnjakinju uhljebljuje u Gradskoj upravi 1998., a tri godine kasnije, imenuje ju pročelnicom Upravnog odjela za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

Na sjednicama Gradskog vijeća kolege su ju nazivale gradskom „kčbr. stručnjakinjom“ , a idila na dobro plaćenom poslu, izdašno financijski podebljanom s nekoliko članstava u nadzornim odborima, trajala je osam godina.

Laž o prvom odlasku iz Gradske uprave

„Gradsku službu je napustila 2006. godine zbog prelaska na čelno mjesto tvrtke S-nekretnine koja djeluje u sastavu Škojo grupe i koja u Osijeku gradi stambeno naselje Retfala nova. Lovoković je tada izjavila da je mjesto pročelnice napustila svojevoljno bez političkih pritisaka i motiva zbog želje za radom u struci gdje godinama radi.“

Pri tomu je zaboravila spomenuti da je 2005. godine u Osijeku, nakon tri Kramarićeva uzastopna mandata, došlo do promjene vlasti, te da je novi gradonačelnik Anto Đapić (koalicija HDSSB-HSP), na rukovodeća mjesta postavio svoju ekipu „nezavisnih stručnjaka“.

Laž o dolasku na mjesto povjerenice Vlade RH za Grad Osijek

Pucanjem koalicije Glavaša i Đapića u Osijeku dolazi do krize vlasti i grad dobiva Povjerenicu. Da to postane Danijela Lovoković pobrinuo se upravo njezin prvi politički zaštitnik Kramarić. Raznim vezanim trgovinama s HDZ-om, a u kojima je ključnu ulogu zapravo imala Jasna Omejec, odnosno usluge koje je preko Ustavnog suda odrađivala hadezeovskoj vlasti, uspijevaju ju izlicitirati za najbolju kandidatkinju za povjerenicu. Tu joj je pripomogao i Josip Škorić (HDZ), današnji predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, procjenjujući da će mu Lovoković koristiti kao „nezavisna stručnjakinja“ i kada bude ostvarivao vlastitu ambiciju u lokalnom HDZ-u gdje se, zapravo, nikada nije uspio prometnuti na značajnije mjesto. No u jednom je intervjuu Lovoković tu situaciju romansirano predstavila na sljedeći način.

Jednog četvrtka navečer Danijelu su na razgovor pozvali neki poznanici i jer bi 'trebala preuzeti grad.

- Mislila sam da se šale, ali su inzistirali da dođem. Rekli su mi da ostajem na svom radnom mjestu, da novu dužnost shvatim kao vojnu vježbu i da će Vlada o tome sutra odlučivati. Vlasnik S-nekretnina, Ivica Škojo, nije baš imao puno manevarskog prostora kada su mu direktoricu zatražili na posudbu.

- Zvali su ga izravno iz Vlade i lijepo zamolili da me ustupi, pa nije mogao odbiti. Kada mi je to javio, shvatila sam da je vrag odnio šalu, sjeća se povjerenica na odlasku kako je sve počelo.

Osim bajkovitog početka i osam mjeseci na mjestu prve žene grada, opisuje jednako slikovito naglašavajući kvalitetnu suradnju sa ženama, prvim suradnicama.

Ljudi nas pitaju što da rade, jer problem moraju riješiti, pa se okupimo oko stola kao vještice oko kotla i razmišljamo…Uza sve to, obavljala sam svoj posao u S-nekretninama, bila majka, supruga i domaćica.“

Laž o povratku u Gradsku upravu

Na izborima koji su uslijedili Lovoković je nastojala svoju stručnost pretočiti na visoko mjesto na nekoj stranačkoj listi. Mnogi će kasnije, poput Marka Pipunića, vlasnika Žito grupe, ili Ljube Novoselića tadašnjeg direktora Vodovoda uzimati zasluge za buduću karijeru „njihove nezavisne stručnjakinje“, no zapravo je i tu bila ključna uloga Zlatka Kramarića. Njen je politički angažman (čitaj: visoko mjesto na listi) pokušavao dogovoriti s HDZ-om, no kako je ta stranka prilično teška pustiti u vrh lista „nezavisne stručnjake“, ne preostaje mu drugo nego ju gurnuti u zagrljaj Branimiru Glavašu. On, pak, lucidnom zamjenom svojih kandidata za župana i gradonačelnika (Šišljagića, procjenjujući da ne može proći u gradu, gura za župana) izmišlja marketinški izvrsnu priču o mladim, stručnim i politički neopterećenim zaljubljenicima u Osijek Bubalu – Vrdoljaku – Lovoković koja na izborima prolazi i Danijela se vraća u političku igru. Dakako, da i tada u rijetkim razgovorima za medije naglašava da je prepoznata kao stručna i nezavisna, a što je ponovno obilato nagrađivano, osim dobrom plaćom, članstvima u nadzornim odborima koji se kroz sve ovo vrijeme dok je glumila nezavisnu stručnjakinju mjere stotinama tisuća kuna.

Vrhunac laži, kako nema teret stranačkog uhljebljivanja

Samo prije nekoliko dana na drugom sučeljavanju kandidata za gradonačelnika Osijeka u organizaciji Glasa Slavonije (14. svibnja) Danijela Lovoković je rekla: „Ja sam nezavisni kandidat i na sebi nemam teret stranačkog uhljebljivanja, prema tome ako postanem gradonačelnica grada Osijeka, svakako ću sama odabirati svoje suradnike, ali preko javnog natječaja…“

Bio je to vrhunac izgovorenih laži koji u kontinuitetu prati javni rad nesuđene gradonačelnice, a koja se ni tijekom sinoćnjeg sučeljavanja na STV-u nije libila lagati, kako ne zna lagati.

Da nam Šišljagićeva kandidatkinja gotovo desetljeće itekako laže najbolje će potvrditi činjenica kako je Danijela Lovoković nakon što je 2013. godine izgubila lokalne izbore u gradu svoju egzistenciju riješila klasičnim stranačkim uhljebljivanjem u Osječko-baranjskoj županiji.

Kako je krenulo zadnje uhljebljivanje Danijele Lovoković

Naime, 13. rujna 2013. godine u Narodnim novinama objavljen je javni natječaj za prijem u službu na radno mjesto viši stručni suradnik za prostorno uređenje i graditeljstvo u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Osječko-baranjske županije i imenovano je Povjerenstvo za provedbu javnog natječaja. Na javni natječaj zaprimljeno je 24 prijave, a prethodnoj provjeri znanja i sposobnosti kandidata putem pisanog testiranja koje je održano 16. listopada 2013. godine pristupilo je 14 kandidata, među kojima i Danijela Lovoković. Svi kandidati koji su pristupili pisanom testiranju ostvarili su 5 i više bodova, te su pozvani na intervju koji je održan 24. listopada 2013. godine.

Četiri dana kasnije (28. listopada 2013.), Povjerenstvo za provedbu javnog natječaja za prijam u službu na radno mjesto viši stručni suradnik za prostorno uređenje i graditeljstvo izradilo je izvješće o provedenom postupku javnog natječaja s rang listom kandidata utvrđenoj prema „ostvarenim“ bodovima kandidata na provjeri „znanja i sposobnosti“. Prvorangirana je bila upravo Danijela Lovoković koja je ostvarila najviše, ukupno 19,5 bodova.

Rješenje koje je poslano svim kandidatima, pa i Danijeli Lovoković potpisao je pročelnik Ranko Radunović, a u uputi o pravnom lijeku je stajalo kako se protiv toga rješenja može izjaviti žalba Županu Osječko-baranjske županije u roku od 15 dana od dana dostave rješenja, a koje je postalo izvršno 27. studenog 2013. Današnjoj Šišljagićevoj kandidatkinji za gradonačelnicu Osijeka, tom je prilikom određen i probni rad u roku od 3 mjeseca.

Nije odradila ni probni rad, a Šišljagić ju ponovno unaprijedio „javnim natječajem“

Međutim, Lovokovićeva nije ni odradila probni rad od tri mjeseca, a već ju je župan Šišljagić, kako kaže u rješenju od 21. siječnja 2014. godine, nakon provedenog ponovnog „javnog natječaja“ za kojeg je trebalo gotovo mjesec dana, imenovao pročelnicom Upravnog odjela za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i prirode Osječko-baranjske županije, što i danas radi.

I toga puta izvršena je provjera znanja, iako je Danijela Lovoković bila jedini kandidat (za jednu prijavu utvrđeno je da ne ispunjava posebne uvjete), a tom prilikom na testiranju je ostvarila maksimalnih 20 bodova.

Istina, Šišljagić se potrudio da svi tragovi ovih „javnih natječaja“ budu dobrano pokriveni urednom i zakonom propisanom procedurom, kao i „čistim“ papirima, ali je smetnuo s uma da će se nakon nekoliko godina politički odnosi i vremena iz temelja promijeniti, te da će na svjetlo dana izaći istina o tome kako je zaposlena njegova današnja kandidatkinja za gradonačelnicu Danijela Lovoković.

Pristigla dokumentacija i javno bilježnička izjava svjedoka zapošljavanja

Naime, ovih dana je u našu redakciju pristigla sva dokumentacija o prijemu Danijele Lovoković na radno mjesto u Osječko-baranjsku županiju, ali i ovjerena javnobilježnička izjava osobe kojoj je poznato kako su u Osječko-baranjsku županiju uhljebljeni Danijela Lovoković i Milan Kamenko. Potpisnik javno bilježničke Izjave (čije je ime poznato redakciji portala) tvrdi kako je osobno pozvan od župana Šišljagića prilikom prvog zapošljavanja Danijele Lovoković i kako mu je župan predao pitanja za testiranje kojem je morala pristupiti Danijela Lovoković 24. listopada 2013. godine, a on ih je na zahtjev župana osobno odnio i predao Danijeli Lovoković prije testiranja.

Iz izloženog nedvojbeno se zaključuje kako su riječi Danijele Lovoković izgovorene na predizbornom sučeljavanju u organizaciji Glasa Slavonije najobičnija laž. Danijela Lovoković nije nikakav nezavisni kandidat kako je rekla, već ovisnik svoga današnjeg šefa, ali i osoba koja na sebi ima teški teret stranačkog uhljeba, koja ne samo da je primljena na posao putem namještenog natječaja, već i na klasičan način teškog kršenja zakona, zlouporabama i činjenjem kaznenog djela, kako osobno, tako i od strane aktualnog župana i nekih drugih osoba iz županijskog sustava. Koga? Neka se time pozabave nadležne državne institucije.

I.T.