Politika

ŠIŠLJAGIĆEVOM UHLJEBU DIREKTORSKA FOTELJA

Bivši novinar Republike Vjekoslav Ćurić nagrađen za političku lojalnost direktorskim mjestom u Domu umirovljenika - Osijek!

Da je Vjekoslav Ćurić nakon izbacivanja Šišljagića iz HDSSB-a postao osoba od izrazitog povjerenja potvrđuje i činjenica što ga je župan tijekom prosinca prošle godine u strogoj tajnosti unaprijedio na radno mjesto stručnog savjetnika i automatski mu podigao plaću za, oko tisuću kuna.

Vladimir Šišljagić i Vjekoslav Ćurić   FOTO:FOTOMONTAŽA
Piše: Republika.eu / R.I.

Po nedavno raspisanom natječaju od strane Osječko-baranjske županije za popunu radnog mjesta ravnatelja Doma umirovljenika u Osijeku, odabran je Vjekoslav Ćurić, koji danas započinje s radom u toj ustanovi.

Natječaj javan, obećanje za direktorsku fotelju Ćuriću tajno

Iako je natječaj bio javan, ishod raspisanog natječaja bio je poznat još prije dva mjeseca, kada je aktualni župan Vladimir Šišljagić obećao Ćuriću da će ga postaviti za ravnatelja te ustanove, kao izraz zahvalnosti što je stao uz njega u vrijeme unutarstranačkog raskola u HDSSB-u.

Vjekoslav Ćurić poznat je po tome što je još 18. ožujka 2009. godine zajedno sa skupinom predvođenih Hrvojem Zovkom prebjegao iz mladeži HDZ-a u HDSSB, kada su mijenjanje stranačkog dresa opravdavali riječima kako ne žele podržati Antu Đapića za gradonačelnika Osijeka, već tadašnjeg župana i kandidata za osječkog gradonačelnika Krešimira Bubala. Također su tom prilikom na konferenciji za tisak prebjezi istakli da se zbog njihove odluke o prijelazu u HDSSB, njima i njihovim roditeljima prijeti telefonom.

U međuvremenu je Ćurić diplomirao na Pedagoškom fakultetu u Osijeku i stekao zvanje profesora povijesti, a vrlo brzo poslije toga je odradio i pripravnički staž u županijskom Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Nakon proteka godine dana angažmanom župana Vladimira Šišljagića kratko vrijeme je zaposlen na mjesto pedagoga u Osnovnoj školi u Drenju, ali mu se tamo nije sviđalo raditi pa se radi rješavanja svojih "problema" tijekom ljetovanja u Makarskoj  zaputio u Mostar, kod Branimira Glavaša.

Ja bi u Županiju, a žena u Dom zdravlja

Saznajemo od našeg izvora kako se taj Ćurićev dolazak u mostarski zatvor dogodio 23.lipnja 2012. godine kada je tom prilikom već u posjeti bio Glavašev sin s prijateljima i kako je zatvorski stražar tijekom njihove posjete došao i rekao da su nenajavljeni na zatvorskom ulazu Vjekoslav i Mislav Ćurić, te Darija Arambašić, Vjekoslavova zaručnica i da žele ući u posjetu Glavašu.

Iako nisu bili najavljeni za posjet Glavaš ih je tom prilikom primio, a svjedoci tog susreta kažu kako ni danas ne mogu zaboraviti što su tada čuli od nenajavljenih gostiju. Prema riječima našeg sugovornika Vjekoslav je tom prilikom rekao kako se ne vidi na radnom mjestu u školi u Drenju, već bi rado nazad u Županiju, a njegova tadašnja zaručnica i današnja supruga Darija Ćurić je istovremeno izrazila želju da se zaposli u Domu zdravlja u Osijeku. Želja brata Mislava je bila raditi na EU projektima.

Šišljagić mu želje ispunio

Nepunu godinu dana kasnije, želje Vjekoslava Ćurića i buduće supruge Darije bile su ispunjene. Nakon što je ranije jedno vrijeme radio i u Srednjoškolskom đačkom domu u Osijeku, Šišljagić je Vjekoslava "uhljebio" na radno mjesto višeg stručnog suradnika za školstvo u županijskom Upravnom odjelu za prosvjetu, a suprugu Dariju u Dom zdravlja kod ravnatelja, Miroslava Sikore. Brat Vjekoslava Ćurića, Mislav bio je član Županijskog savjeta mladih i županijski vijećnik HDSSB-a na lokalnim izborima 2013. godine, a za vrijeme unutarstranačkog raskola priklonio se Šišljagiću kao predvodniku stranačkog puča koji se dogodio prije pola godine u toj stranci.

Sve do stranačkog raskola, današnji ravnatelj Doma umirovljenika imao je sliku Branimira Glavaša u uredu, a istu je maknuo tek kada je Šišljagićev plan unutarstranačkog puča razotkriven. Za vrijeme "rada" u županijskom Upravnom odjelu za prosvjetu godinama je bio novinar našega portala i urednik HDSSB-ove stranačke i Facebook stranice, što je redovito obavljao za vrijeme radnog vremena.

Cijela obitelj Ćurić imenovana u sedam školskih i domskih odbora

Danas, nakon što je isključen iz HDSSB-a glavni je Šišljagićev "kadrovik" školskih odbora u svim školama na području Osječko-baranjske županije pa je tako aktivno sudjelovao u sastavljanju i imenovanju članova školskih i domskih odbora školskih ustanova čiji je osnivač Osječko-baranjska županija.

Da je Vjekoslav Ćurić nakon izbacivanja Šišljagića iz HDSSB-a postao osoba od izrazitog povjerenja potvrđuje i činjenica što ga je župan tijekom prosinca prošle godine u strogoj tajnosti unaprijedio na radno mjesto stručnog savjetnika i automatski mu podigao plaću za oko tisuću kuna.

Ćurić je prije pet dana (13.travnja) dobrotom župana Šišljagića (osim što je imenovan ravnateljem Doma za stare) imenovan i za člana školskog odbora Osnovne škole Miroslava Krleže-Čepin, Osnovne škole Vladimir Nazor-Čepin, kao i člana domskih odbora školskih ustanova, Srednjoškolski Đački dom-Osijek i u Učenički dom "Hrvatskog radiše"-Osijek.

Osim Vjekoslava, župan Šišljagić je istog dana imenovao i njegovu suprugu Dariju u školske odbore Medicinske škole-Osijek i u Ekonomsku i upravnu školu-Osijek.

Kako bi cijela obitelj bila ravnomjerno raspoređena uoči nadolazećih lokalnih izbora, nije zaboravljen niti brat Mislav, kojeg je imenovao u školski odbor Glazbena škola Franje Kuhača-Osijek.

Današnji ravnatelj Doma umirovljenika-Osijek, osim što će po procjeni župana uspješno obavljati povjerene mu mnogobrojne dužnosti također uz svoj rad i vrlo aktivno uređuje i županove Facebook stranice i službene stranice Šišljagićeve udruge, tzv. Snaga Slavonije i Baranje.

Iako formalno pravno Vjekoslav Ćurić navodno ispunjava uvjete za obnašanje povjerene mu dužnosti ravnatelja Doma umirovljenika-Osijek, nepobitna je činjenica da županov odabranik nema apsolutno nikakvih stručnih i profesionalnih referenci koje jamče kako će obnašanje povjerene mu dužnosti biti uspješno.     

U socijalnu ustanovu, osoba iz resora koja nema veze sa socijalom

Naime Dom umirovljenika je socijalna ustanova podijeljena u nekoliko službi u kojoj se obavljaju poslovi socijalnog rada, radne terapije, računovodstveni i administrativni poslovi s odjelima zdravstvene skrbi, pojačane njege korisnika, pomoć i njege u kući s odjelima prehrane i pomoćno tehničkih poslova, a izabrani kandidat nema baš nikakvih iskustava na tim, ili sličnim poslovima.

Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu u kojem je djelomično radio Vjekoslav Ćurić je upravno tijelo koje obavlja poslove vezane uz djelatnosti školstva, brige o djeci, kulturi, tjelesnoj kulturi i športu iz nadležnosti Županije i nema nikakve veze sa socijalnom problematikom zbrinjavanja starijih i nemoćnih osoba, a čega se Ćurić prihvatio.

I na kraju mandata pred izbore, političko uhljebljivanje

Stoga nam ne preostaje ništa drugo, nego zaključiti kako je aktualni župan i na kraju svog mandata posegnuo za još jednim uhljebljenjem sebi politički podobnog kadra, a ne odabirom stručnog i kvalificiranog kadrovskog rješenja, ili imenovanjem dokazanog menadžera ustanove.  

Trenutno se na listi čekanja u Domu za starije i nemoćne osobe Osijek nalazi gotovo tisuću i petsto zainteresiranih osoba, a prosjek čekanja na zbrinjavanje u domu umirovljenika je od četiri do sedam godina, pa se opravdano pitamo što tek čeka umirovljenike dolaskom ovako "stručnog" županovog kadra na čelo te ustanove?

R.I.