Društvo

KRIMINAL I TERORIZAM VREBAJU

Sigurnost turizma presudna za svjetsko gospodarstvo

Amerikanac Peter Tarlow, svjetski poznati stručnjak za utjecaj kriminala i terorizma na turističku industriju, u Splitu je na I. Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti povijesnih gradova ustvrdio da se u svijetu godišnje od turizma ostvari promet od devet trilijuna dolara te da će ukoliko se, uslijed terorizma ili nekog drugog razloga, uništi turizam propasti i svjetsko gospodarstvo.

Srđ   FOTO: Tonci Plazibat / CROPIX
Piše: HINA

Istaknuo je važnost sigurnosti svih građana, a ne samo turista, ocjenjujući kako u tom sustavu svi moraju surađivati. Zajedno moraju raditi turistički djelatnici i policija, koja pak mora imati stručne odjele što bi se bavili sigurnošću u turizmu, poručio je.

U razgovoru za Hinu je izjavio da se uvijek i prvo treba koncentrirati na zaštitu ljudi, zaštitu lokacije ili mjesta gdje se turisti nalaze te naposljetku na zaštitu reputacije određene destinacije. Najčešće rizike dijeli na dva područja i to rizike kriminalnog tipa i rizike terorizma. Objašnjava kako je u rizicima kriminalnog tipa osnovno džeparenje, ali i krađe te druga sitnija kaznena djela, dok su rizici terorizma pitanje straha i eventualnih eksplozija do kojih može doći.

"Najvažnije je da se shvati kako je sigurnost u turizmu svačiji posao. To nije samo posao policije, nego i onih koji prodaju turističku usluge te svih građana i javnosti. Bitno je da je grad čist i lijep pa će biti i sigurniji, a važna je stavka i da turizam ima specifičnosti glede sigurnosti zato što je potrebno imati posebno uvježbane policijske odjele i djelatnike koji će poznavati turističku branšu, jezik, kulturu i specifičnosti turista", rekao je Tarlow. Dodao je i da se turizam smatra i procjenjuje kao najvažnija gospodarska grana u čitavom civiliziranom svijetu.

Kazao je da je važno prepoznati prijetnju i opasnost, ali i da turisti trebaju imati osjećaj sigurnosti, odnosno biti svjesni da se svi brinu o njihovoj sigurnosti dok su na nekoj lokaciji.

"Primjerice ako određeni terorist govori jezik kojega mi ne razumijemo, kao ni kulturne aspekte koji su vezani uz njega, onda će imati apsolutnu prednost pred nama jer ga nećemo prepoznati u pravom trenutku zbog čega je jako važno da se prepozna pojavljivanje prijetećeg rizika. Isto tako je vrlo važno u sustavu postići visoku kvalitetu i suradnju, apsolutnu razmjenu, ali bitno je znati i pružiti pomoć, kao i biti upoznat s planovima evakuacije da bi naposljetku svaka osoba koja u Hrvatsku stiže kao turist bila svjesna da o njegovoj sigurnosti svi vode računa", kaže Tarlow.

S obzirom da je Hrvatska turistička zemlje koja uz to još ima i nekoliko desetaka povijesnih gradova Tarlow savjetuje da ukoliko želimo izbjeći rizike surađujemo s policijom, radimo s ljudima i jedni s drugima te da oči držimo dobro otvorenima.

Tarlow već 25 godina u Las Vegasu organizira konferencije o "Sigurnosti u turizmu" te surađuje s različitim policijama svijeta. Na kraju je kazao da se nada kako će i Hrvatska ove godine poslati svoju delegaciju na tu konferenciju.

(Hina)