Osječko-baranjska

FANTOMSKA ŽUPANIJSKA TVRTKA

Danijela Lovoković strpala u džep gotovo 40 tisuća kuna kao članica NO EKOS-a, a tvrtka uopće ne posluje!

Više je nego očito kako EKOS u stvari služi kao osobni županov bankomat, za nagrađivanje svojih političkih poslušnika.

Danijela Lovoković   FOTO:Facebook
Piše: Republika.eu / R.I.

Šišljagić osnovao EKOS prije osam godina, a tvrtka ni danas nije saživjela

Skupština Osječko-baranjske županije donijela je još 2. listopada 2009. godine Odluku o osnivanju trgovačkog društva EKOS d.o.o. za gospodarenje otpadom s ciljem uspostave sustava gospodarenja otpadom na području Osječko-baranjske županije. Osnivač je tada u 100% udjelu u temeljnom kapitalu bila Osječko-baranjska županija, a Osnivačka skupština trgovačkog društva EKOS d.o.o. održana je 9. studenoga 2009. godine.

Do srpnja 2015. Osječko-baranjska županija je bila jedini osnivač i vlasnik ovog društva. U srpnju 2015. Skupštine Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije donijele su odluke kojima članom Društva postaje i Vukovarsko-srijemska županija. Društveni ugovor kojim su članovi Društva uredili svoje međusobne odnose potpisan je na Skupštini Društva koja je održana 10. rujna 2015. godine. 

Osječko-baranjska županija danas ima poslovni udjel u nominalnom iznosu od 20.000,00 kuna, a Vukovarsko-srijemska županija udjel u iznosu od 11.700,00 kuna. Sukladno takvim udjelima Osječko-baranjska županija je vlasnik 63%, a  Vukovarsko-srijemska županija 37% tvrtke i osnivači financiraju rad Društva.

Umjesto Marolina, Milan Kamenko

Trgovačko društvo nema uposlenih, a poslovanje vodi bez zasnovanog radnog odnosa Uprava koja se sastoji od dva člana: predsjednika Uprave Milana Kamenko i člana Uprave Vladimira Smolčića. Krajem siječnja 2015. godine  u sudskom registru izvršen je prvo upis promjene Uprave (direktor Milan Kamenko umjesto dotadašnjih Martina Marolina i Ranka Radunovića, a u listopadu upisana je nova promjena Uprave sukladno Društvenom ugovoru.

Vladimir Šišljagić kao predsjednik Skupštine Društva održao je nekoliko sjednica na kojima je uglavnom prihvaćao izvješća o radu za 2014. godinu, usvojio Plan prihoda i rashoda za 2015. i 2016. godinu, te izdavao smjernice plana i programa rada u 2016. i 2017. godini i ništa više. Iako se Šišljagić u izvješću Županijskoj skupštini trudio prikazati kako je „izgarao“ trudeći se da tvrtka profunkcionira, to se nije dogodilo do današnjeg dana. Odgovornost za takvo stanje sa županije, prebacivana je na državu i obrnuto. 

Uz plaću, svaki mjesec Danijela Lovoković strpa u džep 2.000 kuna od EKOS-a

Društvo EKOS d.o.o. nema poslovnih prihoda, odnosno nema poslovne aktivnosti pa je ukupan iznos od cca. 75.000 kuna koji je uplaćen na račun Društva u 2015. godini korišten za isplatu naknade za nadzorni odbor Danijele Lovoković i još dva člana u visini od 2.000 kuna neto po osobi. Preračunato s doprinosima, porezima i prirezima koji su uplaćivani za zadnja tri mjeseca 2015. godine kada je počela isplata naknade za nadzorni odbor EKOS-a, ukupan iznos sredstava koji su potrošeni samo na članove nadzornih odbora predvođenih Šišljagićevom „k.č.br. stručnjakinjom“ u zadnjem kvartalu 2015. godine, iznosio je preko 37.000 kuna. 

Naime, u financijskim izvještajima koji su javni, vidljive su obveze za poreze i doprinose prema zaposlenicima, ali EKOS d.o.o. nema zaposlenika, pa je očigledno kako je preostala „obveza“ korištena za isplatu nagrade članovima nadzornog odbora tvrtke, koja godinama ne posluje.

Iako za 2016. godinu još nema javne objave jer rok još nije istekao, nije nam teško izračunati kako je za isplatu tri člana NO predvođenih Danijelom Lovoković, potrošeno sa svim obvezama još 150.000 kuna. Budući da Društvo ima i drugih troškova koje je u obvezi podmiriti, a niti u 2016. godini nije imalo poslovnih aktivnosti, županije su morale podmiriti i ovaj trošak, u najmanjem iznosu od 180.000 kuna.  

Pretpostavljamo kako su isplate za nadzorni odbor nastavljene i u 2017. godini sve do današnjeg dana pod istim okolnostima, a što znači dodatno rasipanje javnog novca članovima nadzornog odbora tvrtke koja ne prihoduje, a niti je ikada prihodovala. 

EKOS d.o.o., Šišljagićev bankomat

Iako je planiranim aktivnostima za 2016. godinu bilo predviđeno pravodobno i istinito informiranje javnosti što se sa EKOS-om događa, to se nije dogodilo. Naime, nitko od skupštinskih vijećnika koji poput robota dižu ruke radi usvajanja kojekakvih izvješća, pa i o poslovanju EKOS-a, nije upoznat s činjenicom kako tvrtka koja uopće ne posluje, redovito isplaćuje visoke naknade članovima nadzornog odbora. Više je nego očito kako EKOS u stvari služi kao osobni županom bankomat, za nagrađivanje svojih političkih poslušnika. 

Da se te stvari ne mogu nazvati drugim imenom, potvrđuje i nedavni pokušaj uhljebljivanja Danijele Lovoković od strane župana u nadzorni odbor Cestinga, kada je pri nedavnom neuspjelom pokušaju preuzimanja te tvrtke, u konačnici županov plan propao.

R.I.