Osječko-baranjska

ČEKA SE ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Prilikom suđenja Šišljagiću zbog korupcije, u sudski spis nisu priložene fotografije kao dokazi koji pobijaju Šišljagićev i Kolakov iskaz!

Hoće li se napokon razjasniti zašto bi Maksimović, da je novac stvarno zadržao za sebe, slučaj prijavljivao Uskoku i tako se osobno izložio kaznenom progonu, bit će poznato nakon odluke Vrhovnog suda.

Martin Marolin i Vladimir Šišljagić   FOTO:Vlado Kos / CROPIX
Piše: Republika.eu / R.I.

Suđenje osječko-baranjskom županu Vladimiru Šišljagiću pred Županijskim sudom u Osijeku zbog korupcije u prvoj polovini prošle godine, pretvorilo se u jednu od gorih epizoda našeg pravosuđa jer je osuđen zviždač koji je cijelu stvar prijavio USKOK-u, a župan i njegov bliski suradnik Martin Marolin su nepravomoćnom prvostupanjskom presudom oslobođeni.

Prošlogodišnja (nepravomoćna) oslobađajuća presuda Šišljagiću i bivšem pročelniku Agencije za razvoj Martinu Marolinu odjeknula je poput bombe jer se iz nje iščitavala jasna poruka zviždačima da se ne isplati prijavljivati kaznena djela.

Dok je javnost očekivala osuđujuću presudu za optužene sudac Županijskog suda u Osijeku Krunoslav Barkić tom je prilikom oslobodio Šišljagića i Marolina sumnji navedenih u optužnici Uskoka da su zloupotrijebili položaj i ovlasti, te oštetili županijski proračun za najmanje 122 tisuće kuna.

Podsjećamo, optužnica ih je teretila da su bespovratna županijska sredstva namijenjena poticanju malog i srednjeg poduzetništva dodjeljivali osobama od povjerenja te od njih tražili da 80 posto novca predaju Šišljagiću i Marolinu. Jedini tko je u tom sudskom postupku dobio kaznu jest poznati osječki liječnik Zlatko Maksimović, koji je cijeli slučaj prijavio Uskoku.

U vrijeme kada su inkriminacije navedene u optužnici događale, Maksimović je bio predsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije. Kada je shvatio u kakvu je igru uvučen i nakon što je i sam u nekoliko navrata sudjelovao u tim radnjama, predajući – prema vlastitim tvrdnjama – preuzeti novac Šišljagiću, Maksimović je sve odlučio prijaviti Uskoku.

Fotografije o poznavanju Šišljagića i Kolaka sakriveni zbog zaštite sudca sa slike

Maksimović je u svom iskazu detaljno opisao tehnologiju izvlačenja novca iz županije, naveo imena tvrtki i njihovih vlasnika, poduzetnika, koji su u tome sudjelovali, što je dio njih i priznao u istrazi koja je uslijedila. Maksimović je Uskoku ustupio i više fotografija na kojima je snimljen u društvu župana Šišljagića i osoba koje su dobile poticaje, a potom dio novca, kako je tvrdio, predavale njemu ili Šišljagiću. Iako su te fotografije predane PNUSKOK-u,  slike nisu završile u sudskom spisu. Zašto? Do danas nije poznato.

Prema nekim objašnjenjima, tvrdi naš izvor, fotografije su od strane PNUSKOK-a ili ŽDO-a sakrivene i nisu priložene u spis jer je na tim fotografijama, tom prilikom u istom društvu uslikan i jedan sudac Županijskog suda u Osijeku, ali i svjedok Vlado Kolak koji je prema optužnici dobivao poticaje i vraćao novac Šišljagiću i Marolinu, a za kojeg je Šišljagić u svom iskazu prilikom istrage pred USKOK-om, ali i u fazi glavne rasprave tvrdio da ga nikada u životu nije sreo, niti vidio. Isto je svjedočio i sam Kolak.

Usprkos tome, sudac Barkić je u obrazloženju oslobađajuće presude rekao kako je dodjela poticaja bila posve transparentna, te da sud nije utvrdio da su kršeni zakoni i propisi. Iz toga slijedi da je Zlatko Maksimović, zviždač koji je Uskoku prijavio slučaj i pristao na uvjetnu kaznu, osuđen za kazneno djelo koje nije počinjeno.

Maksimoviću kazna zbog posredovanja u korupciji, a Šišljagić i Marolin oslobođeni

Podsjećamo, istraga je prije suđenja prošle godine trajala duže od godinu dana tijekom koje je Zlatko Maksimović tijesno surađivao s Uskokom. Nagodio se oko kazne i pristao na 11 mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Na samom početku tog procesa, isto sudsko vijeće  prihvatilo je nagodbu između Zlatka Maksimovića i Uskoka o uvjetnoj kazni i istu potvrdilo.

Svjedočeći u suđenju, Maksimović je ponovio svoj iskaz Uskoku i u detalje opisao način na koji je isplaćeni novac iz županije završavao u privatnim džepovima. Maksimovićevo svjedočenje potvrdila je i njegova supruga Ana, koja je bila prisutna u nekim situacijama kada je novac predavan županu Šišljagiću i koja je to također potvrdila na sudu.

Međutim, sudac Barkić smatrao je kako nije bilo dokaza da je novac, koji je kao posrednik između poduzetnika i župana uzimao Maksimović, pa ga potom predavao Šišljagiću, kod župana i završio. Sud očito nisu zanimali motivi zašto bi Maksimović cijelu stvar prijavio Uskoku, ako je novac, kako to smatra sudac, završio kod njega, a ne kod Šišljagića i Marolina. U presudi nije razjašnjeno zašto bi Maksimović, da je novac stvarno zadržao za sebe, slučaj prijavljivao Uskoku i tako se osobno izložio kaznenom progonu.

Vrhovni sud će prvostupanjsku presudu potvrditi, preinačiti ili ukinuti

Da istražitelji Uskoka nisu imali nikakvih saznanja o tome kako se u Osječko-baranjskoj županiji dodjeljuju bespovratni poticaji, potvrđuje i činjenica da je to koruptivno kazneno djelo prijavio upravo Maksimović svjestan i osobne kaznene odgovornosti i pod cijenu da bude osobno presuđen. Međutim, sudac Barkić predsjedavajući sudskim vijećem na samom početku prvostupanjskog postupka na osnovu Maksimovićeve nagodbe s USKOK-om, zviždaču odrezao uvjetnu kaznu, a u obrazloženju oslobađajuće presude Šišljagiću i Marolinu, rekao kako je dodjela poticaja u Osječko-baranjskoj županiji bila posve transparentna, te da sud, tijekom postupka, nije utvrdio da su kršeni zakoni i županijski propisi.

Dakle, prema presudi i obrazloženju iz nje, Maksimović je osuđen za nepostojeće kazneno djelo, a Šišljagić i Marolin prvostupanjski su oslobođeni. Takvo što nije zabilježeno u praksi hrvatskog pravosuđa, a vjerojatno teško da se takav presedan dogodio bilo gdje u zemljama Europske unije, pa i svijetu.

Prije pola godine, žalbu na prvostupanjsku presudu podnijelo je Županijsko državno odvjetništvo, a s obzirom na oslobađajuću presudu Šišljagić i Marolin nisu imali razloga za žalbu. Vrhovni sud RH žalbu ŽDO-a još nije riješio, a nije poznato kada će se o toj žalbi Vrhovni sud očitovati. Svojom odlukom Vrhovni sud može takvu presudu potvrditi, preinačiti ili ukinuti i vratiti na ponovljeno suđenje, pred istim, ili novim sudskim vijećem.

Hoće li se napokon razjasniti zašto bi Maksimović, da je novac stvarno zadržao za sebe, slučaj prijavljivao Uskoku i tako se osobno izložio kaznenom progonu, bit će poznato nakon odluke Vrhovnog suda.

R.I.