Gastro

MALE TAJNE VELIKOG MAJSTORA

Ovo su najbolji savjeti Gordona Ramseya za početnike u kuhinji

Prije nego što je postao poznat kao zastrašujuće lice s ekrana s bogatim rječnikom uvreda, Gordon Ramsay je bio poznat po davanju savjeta za početnike u kuhinji. Među osam najboljih lekcija su i one o soljenju jaja, čuvanju prstiju od ljutih feferona i odabiru savršenog ananasa.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / Klix.ba

1. Posolite jaja u pravo vrijeme

Ramsey ističe da je pravo vrijeme za dodavanje soli u kajganu malo prije nego što jelo bude gotovo jer zbog preranog soljenja jaja ostaju bez vlažnosti. Ukoliko se so doda u pravo vrijeme jaja će imati blažu teksturu i svjetliju boju. 

2. Meso prije pripremanja čuvajte na sobnoj temperaturi

Bez obzira da li slijedi prženje ili roštiljanje, meso treba držati na sobnoj temperaturi što će omogućiti da se ravnomjerno peče. 

3. Riješite se sjemenki iz paprike za tren

Sjemenke iz paprika ćete najlakše odstraniti ukoliko papriku stavite među dlanove i vrtite njima kao prilikom paljenja vatre grančicom, a zatim da udarite paprikom o kuhinjski pult. Nakon što odrežete stabljiku, sjemenke će ispasti.

4. Sačuvajte prste od ljutih feferona

Najbolja zaštita od ljutih feferona je sok od limuna. Limunska kiselina će zaštiti prste od kapsaicina, spoja koji se nalazi u paprikama, a koji je odgovoran za neugodan osjećaj peckanja. 

5. Odaberite savršen ananas

Ukoliko imate problem s odabirom idealnog ananasa za svoj koktel blago povucite jedan list i ukoliko ga iščupate bez problema to znači da ste pronašli odgovarajući ananas. 

6. Otkrijte skrivene mogućnosti vašeg mlina za biber

Srebreni dio koji se nalazi na vrhu mlina ne služi samo za punjenje. Ukoliko ga pričvrstite biber će se bolje samljeti, a ako ga olabavite dobit ćete nešto krupniji biber idealan za posipanje omiljene hrane. 

7. Pomozite voću da prije dozri

Kako biste ubrzali proces dozrijevanja umotajte svaki komad voća u papirnu vrećicu s bananama i ostavite ga na tamnom mjestu. Banana će pustiti prirodan gas i vaše voće će biti spremno za konzumiranje. 

8. Učinite vaš pečeni krumpir hrskavijim 

Kako bi krumpir bio hrskav potrebno ga je djelimično skuhati i prije pečenje ga posuti grizom.

 

IZVOR: Klix.ba