Crna kronika

ODRŽANO 5 I POL TISUĆA SAVJETOVANJA

Zabrinjavajuće! Raste broj žrtava obiteljskog nasilja

U prošloj godini u 3 zagrebačka skloništa za žrtve obiteljskog nasilja bile su smještene 183 osobe, od toga 102 djece. U 5 savjetovališta održano je više od 5 i pol tisuća savjetovanja.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Podaci su to koje je na jutrošnjoj sjednici skupštinskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova iznijela Zorana Stanišić, iz gradskog ureda za socijalnu zaštitu. Stanišić je iznijela izvješće o provedbi Strategije zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2011. do 2016.

"Napravili smo jedan presjek za šest godina provedbe i strategije, pa se može reći da je ukupno u skloništima u ovom razdoblju bilo smješteno preko 1000 osoba, od čega 461 žena i 596 djece. Postoje trendovi povećanja zahtjeva za smještajem u skloništima. Prema vrsti nasilja može se reći da se većinom radi o kombiniranom nasilju, dakle psihičkom, fizičkom, ekonomskom ili seksualnom nasilju", kaže Stanišić. Stravična je činjenica da i dalje visok udio dugogodišnjeg nasilja, odnosno neprijavljenog nasilja. Nažalost, veliki postotak žena se nakon izlaska iz skloništa vraća nasilnom partneru i to prije svega zbog ekonomske ovisnosti o njemu. Raste broj i korisnika savjetovališta za žrtve nasilja.

"U proteklih 6 godina usluge Savjetovališta koristilo je 22 700 osoba i pruženo je preko 44,000 usluga. Broj korisnika se povećava, a većinom razlog obraćanja Savjetovalištu je nasilje u obitelji. Također se tu u više od polovice radi o višegodišnjem kontinuiranom nasilju koje traje 10 i više godina. Počinitelj je u većini slučajeva sadašnji ili bivši bračni partner" dodala je Stanišić. Kroz Strategiju je provedeno i psihološka pomoć za djecu i mlade istraumatizirane nasiljem u obitelji, te psihološki tretman za počinitelje obiteljskog nasilja.

"Pa je u razdoblju od 2011. do 2016. na tretman upućeno 859 počinitelja obiteljskog nasilja i u tretman je uključen 731 počinitelj" kaže Stanišić. Dosta se radi i na prevenciji nasilja. Uvedena je i mjera stambenog zbrinjavanja žrtava obiteljskog nasilja - od 2012. do danas zbrinuto je 69 obitelji. Što se tiče iznosa sufinanciranja skloništa, ono je ostalo isto.

"Ukupno je u 2016. za provedbu strategije i sve mjere utrošeno sedam milijuna 860,000 kuna, odnosno od 2011-2016 48 milijuna 449,000 kuna." Članovi Povjerenstva prihvatili su izvješće te su se složili da bi iznos sredstava za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja trebao biti veći. Isti će prijedlog biti uvršten u iduće izvješće.