Ljubav & sex

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE KOJE ZABRINJAVA

Svaka peta osoba vjeruje da su žene inferiorne muškarcima

Svaka peta osoba širom svijeta vjeruje da su žene inferiorne muškarcima te da bi trebale ostati kod kuće, jer su muškarci sposobniji na radnom mjestu i u školi, prema globalnom istraživanju objavljenome u utorak.

Ilustracija   FOTO:pixabay
Piše: HINA

Gotovo svi od 17.550 ljudi obuhvaćenih istraživanjem složili su se da muškarci i žene imaju jednaka prava, no tri od četiri ispitanika rekli su da žene još uvijek doživljavaju društvenu, političku i financijsku nejednakost.

"Ohrabrujuće je da velika većina i muškaraca i žena širom svijeta vjeruju u jednake mogućnosti ...  ali u isto vrijeme većina još vjeruje da prava nisu istinski jednaka", rekao je Kully Kaur-Ballagan, ravnatelj Ipsos MORI koji je proveo istraživanje.

U 24 zemlje, uključujući Brazil, Kanadu, Rusiju, Veliku Britaniju, Indiju i Švedsku, više od pola ispitanih osoba nazvalo se "feministima" a četvrtina je rekla da su "uplašeni" da se zauzimaju za ženska prava.

Oko polovice ispitanih osoba u Kini, Rusiji i Indiji reklo je da su muškarci superiorniji ženama  i da su bolji u zarađivanju i stjecanju obrazovanja, prema istraživanju, koje je objavljeno uoči Međunarodnoga dana žena u srijedu.

UN Women smatra da je razlika u plaćama između muškaraca i žena od 24 posto čimbenik koji najviše financijski oštećuje žene.

Na Svjetskom ekonomskom forumu rečeno je u njegovu indeksu spolne razlike 2016. u plaćanju muškarcima i ženama neće doseći ekonomsku jednakost još 170 godina.   

(Hina)