Ostalo

POREZNA UPRAVA OBJAVILA PODATKE

Preko 3 tisuće poslodavaca ne isplaćuje plaće

Porezna uprava objavila je podatke o poslodavcima koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima.

Mladen Novosel, čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske   FOTO:Darko Tomas / CROPIX
Piše: Media Servis

Riječ je o ukupno 3423 poslodavca, koji zapošljavaju 10.670 radnika, pokazuju podaci koji se odnose na neisplatitelje plaća za razdoblje od siječnja do prosinca prošle godine.

Plaće ne isplaćuje 2965 pravnih osoba s 9463 zaposlena te 458 fizičkih osoba s 1207 radnika. Podatke je komentirao premijer Andrej Plenković.

"To je jedan od temeljnih problema kojeg imamo u odnosu između poslodavaca i radnika. Vlada svim mjerama koje čini i u pogledu gospodarske politike i fiskalne politike, u smislu kontrola i inspekcija će nastojati takvu pojavu suzbiti gdje god je to moguće", rekao je premijer. Neisplate plaća u Požegi je komentirala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

"To je sramotno. Ukoliko je tvrtka u poziciji da isplati plaću mora ju isplatiti. I to treba biti prioritet svake tvrtke. Treba platiti ljude za posao koji su odradili", rekla je predsjednica Grabar Kitarović. To je prevelika brojka i taj problem predugo traje, rekao nam je čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

"Sve one mjere koje su donesene kroz ove godine, od Kaznenog zakona do Zakona o osiguranju potraživanja radnika, dakle da oni mogu sami blokirati tvrtke. Sve su to mjere koje Vlada RH mora omogućiti hrvatskim radnicima", rekao nam je Novosel. Porezna uprava poziva sve radnike koji ne primaju plaću ili nisu primili zaostale plaće, a čiji se poslodavac ne nalazi na objavljenom popisu da to prijave na besplatni broj telefona 0800 49 49. Sindikalist Novosel također upućuje isti poziv, te apelira na radnike da budu hrabri.

"Mi nemamo problem s neisplatom plaća tamo gdje imamo sindikalno organizirane radnike jer se unaprijed potrudimo da riješimo taj problem. Preveliki problem u Hrvatskoj je to što još uvijek ima dobar dio radnika koji nisu sindikalno organizirani, koje poslodavaci spriječavaju da se sindikalno organiziraju. Ti radnici prepušteni su sami sebi", kazao je Novosel. Mi zagovaramo legalno poslovanje, rekao nam je Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

"Ako se uđe u strukturu ovih dužnika vidi se da su tu dominantne tvrtke sa jednim, dva ili bez zaposlenih. Što ukazuje na to da je dobar dio njih već u fazi mirovanja i smanjene gospodarske aktivnosti. Ali mi kao Hrvatska udruga poslodavaca zagovaramo legalno poslovanje, jer takve su tvrtke nelojalna konkurencija na tržištu", rekao je Jakelić.

HUP malo toga može učiniti da bi se iskorjenila neisplata plaća, zaključuje Jakelić.