Politika

NIJE USVOJEN DNEVNI RED

Prekinuta sjednica saborskog Odbora za pravosuđe

Sjednica saborskog Odbora za pravosuđe u utorak je prekinuta nakon što vladajuća većina nije glasovala za usvajanje dnevnog reda na kojem se, među ostalim, ponovno našao i izbor članova Državnog sudbenog vijeća (DSV) i Državnog odvjetničkog vijeća (DOV) iz redova zastupnika, oko kojih vladajući još nisu uspjeli postići dogovor.

Ilustracija   FOTO:Bruno Konjevic / CROPIX
Piše: Hina

Predsjednik Odbora Arsen Bauk (SDP) već po četvrti puta od konstituiranja Sabora na dnevni red sjednice Odbora uporno uvrštava točke o izboru tih članova, no iste su se na zahtjev vladajućih skidale s dnevnog reda s obzirom da se vladajući nisu uspijevali usuglasiti o svojim kandidatima.

"Ustavna obveza Hrvatskog sabora je izabrati po dva predstavnika u DOV i DSV. Ti predstavnici moraju biti ravnomjerno raspodijeljeni između pozicije i opozicije. Od prosinca prošle godine predsjednik Odbora za pravosuđe stavlja na dnevni red Odbora točku izbora tih članova. Opozicija je postigla dogovor, predložila osobe, no vladajući se već četiri i pol mjeseca ne mogu dogovoriti oko toga koga će predložiti u DSV i DOV, što je dovelo do paralize Odbora za pravosuđe i upravo zbog toga smo danas inzistirali da se bez ove točke ne može provesti sjednica Odbora za pravosuđe. A inzistirat ćemo i dalje, sve dok ne bude odluke vladajućih o tome koga će predložiti", kazao je novinarima SDP-ov član Odbora Peđa Grbin nakon sjednice.

Očito je, kaže, da se vladajući ne mogu dogovoriti koga će predložiti, no ne žele svejedno ni podržati one kandidate koje je usuglasila opozicija. Time, smatra Grbin, sprječavaju opoziciju, koja je odavno postigla dogovor, da sudjeluje u radu tih tijela. Rekao je također i da su oporbeni kandidati u tim tijelima on i njegov stranački kolega Orsat Miljenić.

Inače, već na početku sjednice, kao i prethodna tri puta, potpredsjednica Odbora Marija Jelkovec (HDZ) zatražila je da se te točke skinu s dnevnog reda, uz obrazloženje da još "nema cjelovitog prijedloga odluka".

Grbin je cijelu situaciju nazvao neprimjerenom te upitao: "Da li je stigao dnevni red članovima Odbora poslan još prošli tjedan i da li je, sukladno Poslovniku, poslan pisani prigovor na njega".

Bauk je potom ponudio kompromis da Odbor prihvati kandidate oporbe, a da Sabor naknadno raspravi kandidate vladajućih. Svoje inzistiranje na uvrštavanju tih točaka na dnevni red nazvao je "legitimnim sredstvom pritiska na vladajuće da odrade ustavnu obvezu". Nakon toga proglasio je petominutnu stanku, kako bi se SDP na razini kluba dogovorio kako postupiti.

Nakon stanke glasovalo se o dnevnom redu, a kako ga vladajući nisu usvojili sjednica je prekinuta, te je samim time odgođena i predviđena rasprava o paketu pravosudnih zakona, koji su se također nalazili na dnevnom redu.