Politika

MISTERIJ OSTAVKI U DOMU ZDRAVLJA

Zašto Šišljagić revizorsko izvješće o nepravilnostima u Domu zdravlja Donji Miholjac nije odmah dostavio DORH-u?

Zašto župan nije odmah izvijestio nadležna državna tijela kaznenog gonjenja o postojanju osnovane sumnje u nezakonito poslovanje i možebitnih kaznenih djela čelnog čovjeka te županijske zdravstvene ustanove, već to odugovlači?

Dom zdravlja Donji Miholjac   FOTO:Google / Vlado Kos / CROPIX
Piše: R.I.

Nakon što su predsjednik Upravnog vijeća Doma zdravlja Donji Miholjac Krešimir Bubalo i njegov zamjenik Karlo Šatvar 3. veljače podnijeli neopozive ostavke na već započetoj sjednici Upravnog vijeća, javnost je cijelo vrijeme ostala uskraćena o razlozima njihovih podnošenja.

Međutim, kako saznajemo, razlozi njihovih ostavki na dužnosti u Upravnom vijeću kako se špekuliralo nisu bili ponukani željom Bubala i Šatvara kako bi preduhitrili župana Vladimira Šišljagića da ih ne smjeni sa tih dužnosti, pa su radije sami otišli, već ti razlozi imaju i svoju puno ozbiljniju pozadinu.

Nepravilnosti odavno poznate, a Kovačića se i dalje štiti

Podsjećamo, proteklih godina poslovanje u Domu zdravlja-Donji Miholjac bilo je uz popriličan obim nezakonitosti. Međutim, župan Vladimir Šišljagić, usprkos nalazima revizorskog izvješća koji su ukazivali na određene nepravilnosti u poslovanju, nije intervenirao prema ravnatelju Doma zdravlja Donji Miholjac. Koji su razlozi za županovo višegodišnje nereagiranje, za sada ostaje potpuna nepoznanica. Pretpostavlja se kako je razlog županove „inertnosti“ bila zaštita koju je uživao ravnatelj Nedeljko Kovačić, od strane donedavno stranački visoko rangiranog i vrlo utjecajnog u HDSSB-u, Dinka Burića.

Naime, poznato je kako Dinko Burić već godinama ima svoju privatnu ambulantu u Domu zdravlja Donji Miholjac, te da su unutarstranački odnosi između Burića i Kovačića bili, a i danas su ostali vrlo bliski. Nakon što je tada vladajuća stranka u više navrata iz anonimnih izvora bila obavještavana kako ravnatelj Kovačić vodi ustanovu kršeći pozitivne zakonske propise, vodstvo HDSSB-a je ukazalo županu na nužnost smjene tadašnjeg Upravnog vijeća, te sugeriralo županu smjenu Upravnog vijeća i imenovanju novoga. Tom prilikom Šišljagiću je predloženo imenovanje Krešimira Bubala za predsjednika, Karla Šatvara za zamjenika predsjednika, te Zvjezdanu Tuma-Pavlov za člana novog Upravnog vijeća.

Kovačić se izabrao za ravnatelja Doma zdravlja „bez“ Šišljagićeva znanja

Obaveza tog novog Upravnog vijeća na čelu sa Krešimirom Bubalom bila je snimiti stanje i utvrditi što se u Domu zdravlja-Donji Miholjac uopće događa. Razlog za odlučnu i hitnu intervenciju pokazao se opravdanim, jer tom je prilikom Šišljagić upoznao vodstvo stranke kako je Nedeljko Kovačić nedugo prije toga bez njegove suglasnosti sam raspisao natječaj za čelnog čovjeka Doma zdravlja i reizabrao sebe za ravnatelja, bez njegova znanja. Šišljagić je tom prilikom na sjednici HDSSB-a izvijestio uže vodstvo stranke, kako je o Kovačićevom ponovnom imenovanju saznao iz tiska, te kako je to nedopustivo, predlažući  njegovu smjenu.           

Ubrzo nakon toga župan je svojim aktom razriješio bivše Upravno vijeće i imenovao novo, sa zadaćom da to novo Upravno vijeće odmah zatraži revizorski nadzor Jedinice unutarnje revizije Osječko-baranjske županije. Novoimenovano Upravno vijeće na čelu sa predsjednikom Krešimirom Bubalom već je na prvoj sjednici još prije desetak mjeseci donijelo zaključak o Zahtjevu o provođenju interne kontrole financijskog poslovanja Doma zdravlja-Donji Miholjac za 2015. g.

Nakon odluke Upravnog vijeća, župan Šišljagić je dao Nalog za provođenje unutarnje revizije u Domu zdravlja-Donji Miholjac 20.rujna 2016.godine.

Koincidencija unutarstranačkog raskola i prolongacija odluke o sudbini Kovačića

Zanimljivo je, kako mjesec dana kasnije dolazi do unutarstranačkog raskola u HDSSB-u, a dojučerašnje stranačke kolege zauzimaju potpuno suprotne strane. Na jednoj strani uz predsjednika Dragana Vulina ostaju Bubalo i Šatvar, dok se na drugu stranu uz Šišljagića svrstavaju ravnatelj Doma zdravlja Nedeljko Kovačić i Zvjezdana Tuma-Pavlov, koji su se javno slikali na Šišljagićevim pressicama dajući mu potporu.

Tog trenutka, sve one moguće nepodopštine Nedeljka Kovačića zbog kojih je smijenjeno bivše Upravno vijeće i imenovano novo sa zadatkom da provjeri zakonitost poslovanja ravnatelja županijske zdravstvene ustanove padaju u zaborav, i do današnjeg dana ništa se ne događa. Slučajno ili smišljeno, javnosti nije poznato. Naime, iz dobro obaviještenih izvora saznajemo kako je Jedinica unutarnje revizije Osječko-baranjske županije izvršila ''ad hoc'' reviziju i to metodom slučajnog odabira, te utvrdila niz nepravilnosti u poslovanju Doma zdravlja-Donji Miholjac.

Župan Vladimir Šišljagić je još 6. prosinca prošle godine donio Zaključak kojim prihvaća Izvješće o obavljenoj "ad hoc" reviziji u 2016. godini „Unutarnja revizija poslovanja Doma zdravlja-Donji Miholjac“, pripremljenog u Jedinici unutarnje revizije Osječko-baranjske županije. Slijedom podnesenog Izvješća koje je ukazivalo na nepravilnosti i potencijalnu štetu prouzročenu Ustanovi, župan je zatražio da se utvrde eventualne nepravilnosti i poduzmu potrebne mjere, ali nalaz "ad hoc" revizije nije dostavljen predsjedniku Upravnog vijeća Bubalu, a niti zamjeniku predsjednika Karlu Šatvaru. Nalaz Jedinice unutarnje revizije dostavljen je samo vjernoj Šišljagićevoj sljedbenici, Zvjezdani Tuma-Pavlov.

Šišljagićeva pošteda Bubala i Šatvara ima svoju pozadinu

Kako saznajemo, upravo je to bio razlog zbog čega su Bubalo i Šatvar na zakazanoj sjednici Upravnog vijeća Doma zdravlja 3. veljače podnijeli neopozive ostavke na dužnosti u Upravnom vijeću. Podsjećamo kako je Šišljagić do toga danas smijenio više od dvadeset članova raznih upravnih vijeća i nadzornih odbora sa kojima se nije politički slagao, ali je „poštedio“ Bubala i Šatvara. S pravom se postavlja se pitanje, zašto? Sigurno ih nije ostavio u Upravnom vijeću Doma zdravlja, jer im bespogovorno vjeruje!?

Kao jedino moguće objašnjenje ostaje samo jedna mogućnost, a to je smišljeno županovo prebacivanje odgovornosti za moguće nezakonitosti u Domu zdravlja-Donji Miholjac upravo na Bubala i Šatvara, a čega su oni bili svjesni i svojim ga ostavkama preduhitrili.

Međutim, bez obzira na sve, ostaje otvoreno pitanje zašto župan nije odmah izvijestio nadležna državna tijela kaznenog progona o postojanju osnovane sumnje u nezakonito poslovanje i možebitnih kaznenih djela čelnog čovjeka te županijske zdravstvene ustanove, već to odugovlači? Samo saznanje da revizorsko izvješće prije sjednice Upravnog vijeća od prije desetak dana nije dostavljeno Bubalu i Šatvaru, već samo po sebi govori kako se „nešto iza brda valja“, i da su u pozadini neke Šišljagićeve igre. Koje, ovoga trenutka još nije poznato.

Jedino objašnjenje zašto župan tako dugo nije aktivirao instrumente pravne države protiv Nedjeljka Kovačića, pretpostavljamo, krije se u činjenici da je računao i računa na političku potporu u Nedeljka Kovačića u nedavnim unutarstranačkim sukobima u HDSSB-u, pa bira pogodniji trenutak za sebe. Ili je u pozadini nešto drugo, što nam još do danas nije poznato!?   

R.I.