Politika

POBJEŠNJELI ŽUPAN

Nakon što je načelnik Vladislavaca Tomas izdao Šišljagića i prešao u HDZ, on mu nakon svega 8 dana od postavljanja smijenio člana Nadzornog odbora Vuka.d.d.

Iz dana u dan u javnost izlaze provjerene informacije kako se nakon stranačkog raskola u HDSSB-u i izbacivanja Šišljagića sa odmetnutom skupinom iz stranke, župan brutalno obračunava sa svojim dojučerašnjim stranačkim kolegama. Do sada je smijenio više od 20 svojih nekadašnjih političkih istomišljenika, a u županijsku upravu zaveo teror, koji sije strah među županijskim zaposlenicima.

Očito da se županu Vladimiru Šišljagiću nije lako nositi sa situacijom i problemima koji su ga zatekli u proteklih više od tri mjeseca   FOTO:Vlado Kos / CROPIX
Piše: R.I.

Očito da se županu Vladimiru Šišljagiću nije lako nositi sa situacijom i problemima  koji su ga zatekli u proteklih više od tri mjeseca, kada je zajedno sa gradonačelnikom Belišća Dinkom Burićem u tajnosti pokušao izvesti stranački puč i preuzeti stranku. Naime, iz dana u dan u javnost izlaze provjerene informacije kako se nakon stranačkog raskola u HDSSB-u i izbacivanja Šišljagića sa odmetnutom skupinom iz stranke, župan brutalno obračunava sa svojim dojučerašnjim stranačkim kolegama. Do sada je smijenio više od 20 svojih nekadašnjih političkih istomišljenika, a u županijsku upravu zaveo teror, koji sije strah među županijskim zaposlenicima.

PROČITAJTEMotiviran osvetom, Šišljagić je smijenio više od 20 bivših stranačkih kolega!

Nervozni župan špijunira i prijeti po Županiji smjenama i otkazima

Izvori iz redova djelatnika županijske uprave nam kažu kako se taj čovjek „preko noći promijenio“,  da se od osobe koja se proteklih godina ponašala iskreno rečeno pristojno, pretvorila u osobu koja  viče, urla, psuje i prijeti. Gotovo svakodnevno zove na razgovore u „četiri oka“ kako zaposlenike županijske uprave, vijećnike, tako i čelne ljude županijskih ustanova, upravnih vijeća i nadzornih odbora proispitujući njihovu političku lojalnost. Kako nam kaže izvor, osobe koje dolaze na razgovor sa županom redovito izlaze od njega isprepadani crvenih obraza, a neki od onih koji su ostali vjerni predsjedniku HDSSB-a Draganu Vulinu i bili nazočni Saboru stranke 15. siječnja u HNK Osijek čak su morali i slušati županovo tumačenje Statuta HDSSB-a koji je tom prilikom usvojen. Nemalo su ostali iznenađeni takvim ponašanjem župana, koji svoje radno vrijeme troši na proučavanje Statuta stranke iz koje je izbačen, kaže nam sugovornik. 

Cilj takvih razgovora „u četiri oka“ metoda je pokušaja političkog preodgoja onih kojima je posao u županiji i županijskim sustavima životna egzistencija, a za koje zna, ili sumnja kako ga u unutarstranačkom raskolu ne podržavaju. Šišljagić je neprestano nervozan i u grču, skroz nešto špijunira i prijeti po županiji nekakvim smjenama, saznajemo od našeg zabrinutog sugovornika.

Lista politički odstrijeljenih i nagrađenih

Da se u županiji uistinu tako nešto događa, potvrđuje i činjenica da je već u javnost izašao podatak kako je župan u posljednjih petnaestak dana smijenio više od dvadeset članova nadzornih odbora i upravnih vijeća županijskog sustava, a priprema i nove smjene. Tako je 16. siječnja iz Školskog odbora Srednje škole Isidora Kršnjavoga u Našicama smijenio Dražena Dasovića i Borisa Peića, a umjesto njih  imenovao Anu Magaš i Vlatka Zahirovića. Toga dana razriješena je u Školskom odboru Osnovne škole Vladimira Nazora Ružica Štefančić, a imenovana Sanja Kapraljević. Serija razrješenja je nastavljena sa smjenama u Belom Manastiru kada su smijenjeni Željko Sabljak, Mirela Kotromanović, Fabijan Dolančić. Marija Petrović, Ivica Završki, Ivan Matulić, Mirko Horvatiček, Ivan Božićek, Darija Vlajnić, Mirko Horvatiček, Damir Rusek, Tihomir Jalžetić, Hrvoje Žanić, Igor Kovačević, Marijan Šveiger… Nezavršen je to niz onih koji su već platili cijenu „pogrešnog“ političkog svrstavanja.  

Umjesto njih župan je imenovao u upravna vijeća i nadzorne odbore između ostalih, Stjepana Krznarića, Miru Vuknić, Igora Ružičku, Marinu Novoselnik, Marinka Grgića,  Zlatka Vinkovića, Danijela Fridl, Miroslava Sikoru, Stjepana Sokola…, sve odreda ljude koji su aktivno sudjelovali u pokušaju stranačkog puča i raskolu u HDSSB-u.

Morović „odletio“ zbog Tomasove izdaje Šišljagića, nakon osam dana

Da se župan ozbiljno obračunava sa onima koji ne misle kao on, potvrđuje slučaj smjene Marijana Šveigera člana NO Vuka iz Osijeka, kada je 18. siječnja prošlog mjeseca smijenivši Šveigera, imenovao predsjednika Općinskog vijeća Vuka Krunoslava Morovića za člana NO Vuka d.d.

Naime, Morović je u tom trenutku bio desna ruka načelnika Općine Vladislavci, Marjana Tomasa, koji je činio jezgro pučističke struje unutar HDSSB-a. Međutim u samo osam dana nakon imenovanja Morovića za člana NO Vuka d.d. Osijek, stvari su se naprasno promijenile. Načelnik općine Vladislavci je 24. siječnja napustio Šišljagićevu skupinu i brzinski prešao u HDZ, a što je Ivan Anušić predsjednik HDZ-a Osječko-baranjske županije trijumfalno objavio na konferenciji za tisak. Šišljagića je izdaja načelnika općine Vladislavci toliko isprovocirala da je u njemu to izazvalo nekontrolirani bijes, pa je već 26. siječnja smijenio Krunoslava Morovića iz NO Vuka.d.d. Umjesto njega imenovao je tajnicu dožupana Željka Kraljička, izvjesnu Miru Vuknić  i na taj način joj za slijedeće mandatno razdoblje od četiri godine, osigurao dodatnih 100.000.- kuna. Morović je tako zbog Tomasove izdaje Šišljagića, paradirao kao član Nadzornog odbora Vuka d.d. samo osam dana.

Osim Šišljagića, Tomas je izdao i Dragana Vulina tri mjeseca ranije

Dobri poznavatelji načelnika Općine Vladislavci nam kažu kako ih Tomasova izdaja Šišljagića uopće ne iznenađuje, obrazlažući nam kako je Tomas osoba koja gleda samo svoje interese, jer kada je Tomas shvatio da puč u HDSSB-u nije uspio, odmah se prešaltao Anušiću i  HDZ-u vjerujući kako će uz pomoć HDZ-a uspjeti opstati kao načelnik općine i nakon lokalnih izbora u svibnju ove godine.

PROČITAJTESlužbena potvrda početka raspada Šišljagićevih i Burićevih pučista

Sugovornici, poznavatelji lika i djela Marjana Tomasa iz njegove sredine, kažu nam kako ih je Tomas sve obmanuo u početku priprema za unutarstranački puč i uvukao u rat u vlastitoj stranci koje se oni ne žele odreći. Kažu, kako je predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin još u rujnu nakon parlamentarnih izbora zvao Tomasa k sebi na razgovor i rekao mu kao se priprema Izvanredni sabor HDSSB-a za listopad prošle godine, te da računa na njega u užem vodstvu stranke. Tomas je to tada prihvatio, da bi samo mjesec dana kasnije bio u užem jezgru Šišljagićeve pučističke skupine koja se prvi puta sastala u Valpovu početkom listopada prošle godine, pripremajući puč protiv Vulina, i njegovu izdaju.

Imajući sve to skupa u vidu, županu Šišljagiću nije lako. Ali usprkos tome njegova opaka želja za osvetom i smjenjivanjem ljudi koji su ga politički napustili, nije rješenje. To on mora znati i shvatiti, kaže nam jedan zaposlenik Županije i nastavlja:

"U svemu tome ima i jedna dobra stvar, a to je činjenica kako svaka istina ima svoje lice i naličje. Očito da je javnost sve ove godine gledala Šišljagićevo naličje, a tek proteklih mjeseci, zahvaljujući problemima u koje se svojom pohlepom i neiskrenošću doveo, javnost iz dana u dan ima prilike vidjeti i županovo lice", zaključuje naš sugovornik.

Na svu sreću, samo su tri mjeseca do lokalnih izbora, pa neka birači biraju, imajući na umu narodnu poslovicu, kako narod ima onakvu vlast, kakvu zaslužuje.