Politika

"STATI ĆE SE NA KRAJ MANIPULACIJAMA BANAKA KAMATNIM STOPAMA"

Aleksić: Presudu suda EU-a morat će primijeniti svi hrvatski sudovi

Posljednjom presudom Suda Europske unije u slučaju ugovaranja nepoštenih ugovornih odredaba jasno je potvrđena praksa presuđivanja Europskog suda u korist potrošača, što će morati primijeniti i svi hrvatski sudovi, posebice Vrhovni sud u slučaju Franak. Poručio je to na press konferenciji u Saboru zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić.

Goran Aleksić   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Media Servis

Presuda je, ističe, posebno važna za klijente Splitske banke koja je koristila francusku metodu obračuna kamata.

"Sud EU-a je upravo utvrdio da takav neuobičajen način obračuna kamata koji donosi veću korist banci, nego što bi bilo da se radi o engleskoj metodi, da se radi o nepoštenom načinu obračuna kamata. Na temelju presude suda EU-a klijenti Splitske banke moći će dobiti pretplaćene iznose koje se obračunavaju na temelju razlike engleske i francuske metode obračuna kamata", kazao je Aleksić. Iako se naši najviši sudovi pozivaju na europsko pravo u potpunosti ga tumače suprotno sudskoj praksi Europskog suda, istaknuo je na konferenciji. Aleksić je ponovio i da će uskoro pokrenuti proceduru izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju.

"Konačno će se stati na kraj manipulacijama banaka kamatnim stopama, taj zakonski prijedlog je pripremljen, on se nalazi u Mostu i HDZ-u na razmatranju. Jače pokušati kroz zajedničku tematsku sjednicu Odbora za financije i pravosuđe i stručno informirati javnost o tome i nakon te stručne rasprave pripremljeni nacrti zakona bit će upućeni u redovnu proceduru donošenja", rekao je Aleksić