Osječko-baranjska

POLITIČKE ČISTKE U ŽUPANIJSKIM USTANOVAMA

Motiviran osvetom, Šišljagić je smijenio više od 20 bivših stranačkih kolega!

Ovih dana pogovor je u Osijeku kako župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, provodi masovne političke čistke u upravnim vijećima i nadzornim odborima županijskih ustanova i tvrtki. Povod tim smjenjivanjima dojučerašnjih stranačkih kolega je kažu upućeni, Šišljagićeva nekontrolirana frustriranost do koje je došlo nakon njegova stranačkog isključivanja iz HDSSB-a.

Vladimir Šišljagić   FOTO:Vlado Kos / Cropix
Piše: R.I. Repuiblika.eu

Liste za odstrel nepodobnih su skrojene prije mjesec dana, krenuo bratoubilački rat

Nakon što mu nije uspio pokušaj smjene Nadzornog odbora u Cestingu prije dva dana, na Izvanrednoj skupštini, u javnost su iscurile provjerene informacije kako je župan Šišljagić još prije mjesec dana napravio „liste za odstrel“ po njegovim kriterijima političko nepodobnih kadrova. Svi ti danas za Šišljagića nepodobni kadrovi, su prije nekoliko godina voljom tog istog župana bili osobno imenovani u ta upravna vijeća i nadzorne odbore i za razliku od sada, tada su bili politički podobni.  Na pitanje što se to dogodilo da su te iste osobe preko noći postali ljudi od Šišljagićeva nepovjerenja, nije teško odgovoriti. Razlog je raskol u bivšoj Šišljagićevoj stranci koji se dogodio prije tri mjeseca, a kada se te osobe zbog svojih uvjerenja nisu priklonile županu i njegovoj pučističkoj struji u HDSSB-u, time su izgubili županovo povjerenje. 

Poznata je višestruko puta ponavljana izjava Šišljagićeva sudruga Dinka Burića, kako je HDSSB jedna velika obitelj, te kako se svi članovi stranke osjećaju kao članovi te velike obitelji, a neinformirana javnost je dugo u to vjerovala, sve dok nije krenuo pravi bratoubilački rat u toj stranci.  No, protekla tri mjeseca su Burića u potpunosti demantirala i javnost je tek tada saznala kakvi su međusobni odnosi dugo godina vladali u toj stranci. 

Velika obitelj je funkcionirala, dok je trajao život na „visokoj“ nozi

Stranački raskol je omogućio da na svjetlo dana izađe istina o zlatnoj poveznici koja ih je držala na okupu sve ove godine, dok im je utemeljitelj boravio po zatvorima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Želja za lagodnim životom je bila jača od međusobne iskrenosti i poštovanja jednih prema drugima. Neiskrenosti i licemjerja bilo je na pretek sve ove godine, ali je sve to skupa prema vani funkcioniralo, jer je život na visokoj nozi onih koji su obnašali vlast ipak bio draži od suočavanja sa istinom, koja bi im sve te blagodati mogla brzo oduzeti . 

Jedna od tih zlatnih poveznica bila su i upravna vijeća i Nadzorni odbori županijskih ustanova i tvrtki. Sada kada je stvorena pretpostavka da definitivno dođe do podjele na „vaše i naše“ nakon unutarstranačkog raskola, Šišljagić je odlučio napakostiti, osvetiti se i obračunati sa svima onima koji ga nisu podržali u njegovom unutarstranačkom puču.  U tajnosti slagane liste za odstrel, ovih dana su ugledale svjetlo dana i procurile u javnost. 

Petrović, Završki, Jalžetić…i petnaestak Šišljagićevih „mučenika“ platilo glavom

Tako je do danas poznato kako je sa mjesta predsjednika Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo smijenjena bivša i današnja rizničarka HDSSB-a Marija Petrović, ali i njen dopredsjednik Ivica Završki. Poznavatelji unutarstranačkih odnosa unutar HDSSB-a, tvrde da nije postojao niti jedan razlog za smjenom predsjednice Petrović, budući se radi o osobi koja u stranci nikada nije bila politička osoba, već je isključivo kao stručna bila zadužena voditi stranačko računovodstvo. Upravo je ona bila zaslužna što su stranačke financije svaki puta dobile pozitivnu ocjenu Državne revizije, bez i jedne primjedbe. Niti za smjenu Ivice Završkog nije bilo razloga, naročito kada se zna da je i sam Završki u prvim danima puča u HDSSB-u bio uz samoga Šišljagića, jer je županijski zaposlenik. No, vjerojatno je Šišljagić saznao da se Završki u svom „plesu po žici“ povremeno pojavljuje u sjedištu stranke nastojeći ne „porušiti mostove“ niti sa drugom stranom u unutarstranačkom sukobu. Očito je to balansiranje između dvije zaraćene strane, Završkog došlo „glave“, pa ga je Šišljagić odlučio smaknuti. Uostalom, tko mu je kriv kada je čekao i promatrao tko će biti pobjednik i zadržati stranku, pa mu se prikloniti, kažu sugovornici iz županijske uprave. 

„Dok nekom ne smrkne, drugome ne svane“, kaže narodna poslovica. Umjesto „njihovih“ koje je Šišljagić smjenio, među sebi vjernim sljedbenicima odabrao je dvojicu „svojih“ i to Miroslava Sikoru za predsjednika UV Zavoda za javno zdravstvo, a umirovljenika Stjepana Sokola za potpredsjednika. Sve to skupa možda i ne bi bilo iznenađenje, da nije poznato u javnosti kako je Šišljagić samo prije pola godine imao namjeru smijeniti Miroslava Sikoru kao direktora Doma zdravlja u Osijeku i to ni manje ni više, nego zbog nesposobnosti. Sikori je mandat produžen upravo u vrijeme unutarstranačkog puča, jer mu je isti prisegnuo na vjernost za vrijeme oštrog unutar stranačkog obračuna. 

Osim navedenih, smijenjeni je i Tihomir Jalžetić iz Nadzornog odbora Cestinga, usprkos činjenici što je sam župan prilikom ofenzive koju je vodio sa namjerom da pokori Cesting, istaknuo da ga je o navodnim nepravilnostima u toj tvrtki upravo upoznao sam Jalžetić.

Ništa bolje nisu prošli niti članovi Nadzornih odbora Vuka d.o.o. i Odvodnja-Darda, koji su također smijenjeni, a kojima je moguće jedini „grijeh“, da su tijekom 2016. godine obavijestili stranačke čelnike iz HDSSB-a da se na Županijskog skupštini OBŽ u dva navrata, protivno odluci stranke ide u ubrzanu prodaju županijskog kontrolnog udjela u obje tvrtke od preko 25,1 posto, po neshvatljivo ubrzanoj proceduri. Oba puta iako je bilo predviđeno dnevnim redom Županijske skupštine da se kontrolni županijski udjel proda, tijekom same Skupštine, te su točke naprasno skidane sa dnevnog reda.

Svoju političku nelojalnost Šišljagiću, „glavom“ je platio i Hrvoje Žanić zaposlenik u županiji, kojem je osim „nelojalnosti“ grijeh i to što je brat, vjenčanog kuma Glavaševa sina Filipa. Smijenjen je iz  UV osječke Hitne pomoći.

Osim spomenutih, župan je u posljednjih dva mjeseca smijenio i petnaestak članova upravnih vijeća i obrazovnih ustanova u Našicama i drugim sredinama, čime je prvenstveno želio kazniti političku rezerviranost Hrvoja Šimića u unutar stranačkom raskolu, a nagraditi suučesnika u stranačkom raskolu načelnika općine Donja Motičina, Željka Kovačevića. Šimić je inače direktor Bolnice u Našicama, a što je također županijska ustanova i cijelo vrijeme sukoba držao se po strani i nije želio u sukobima sudjelovati. 

Iznenađenje Šišljagićevom mržnjom i osvetom

Naš izvor tvrdi da čistkama nije kraj i da župan sprema još jedan paket smjena u preostalim županijskim ustanovama kojim će biti „pometeni“ svi koji su se Šišljagiću i Buriću suprotstavili. Na redu su bivši osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo i dopredsjednik HDSSB-a Karlo Šatvar, koji su u Upravnom vijeću Doma zdravlja Donji Miholjac. 

Razgovarajući sa nekim od smijenjenih članova upravnih vijeća županijskih ustanova, dobili smo dojam kako niti jednom od njih nije bilo uopće žao što ih je župan smijenio, osim konstatacije, kako su samo „iznenađeni Šišljagićevom mržnjom i osvetom, koju iskazuje prema svojim dojučerašnjim stranačkim kolegama, jer nismo ga poznavali takvog“, kažu. 

Na upite novinara, župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić potvrdio je jučer kako mijenja  upravna vijeća u svim onim ustanovama u kojima postoji bojazan da bi ona mogla ne poštovati županijske odluke, te da mu nije za te odluke nužna suglasnost Županijske skupštine. Dakle, jasno je dao do znanja da su to samo njegove odluke.

Ovime, zapravo, župan Šišljagić provodi čistku u županijskim ustanovama, i to kako bi s čelnih mjesta pojedinih ustanova maknuo ljude koje su ostali vjerni Draganu Vulinu, predsjedniku HDSSB-a.

Pozlata sa Šišljagićeva lica polako, al sigurno pada. 

Šišljagić je dakle, posegnuo za istim onim metodama kojima se služio i tadašnji predsjednik HDZ-a, Ivo Sanader, koji se beskrupulozno obračunao smjenjujući i otpuštajući sa posla sve one koji su u trenutku raskola u tadašnjem HDZ-u, stvarali HDSSB. U svemu tome skupa,  najbolja je stvar što Šišljagić sada nema nikoga više iza sebe, iza kojega bi se mogao više skrivati braneći se kako samo izvršava nečija naređenja. Pozlata sa Šišljagićevog lica polako, ali sigurno pada. Stoga će biti zanimljivo vidjeti koja će rješenja o smjenjivanju sljedećih dana stići pojedinim članovima upravnih vijeća. 

R.I.