Događanja

OPATIJA

Završavaju Dani elektroničkih medija

U Opatiji završavaju dani elektroničkih medija koji su i ove godine okupili 300-injak radijskih i televizijskih nakladnika i medijskih djelatnika.

Ilustracija   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Media Servis

U fokusu trodnevne rasprave bila je HRT pristojba, izmjene u zakonodavstvu, zaštita djece i maloljetnika u medijskom prostoru, ali i stanje u neprofinim medijima. Neprofitni mediji traže veća izdvajanja za svoje aktivnosti, osam umjesto dosadašnjih tri posto iz Fonda za pluralizam, rekla je Davorka Blažević ispred nezavisnih medija:

"Inzistiramo na ponovnom razgovoru s ministricom Obuljen, mislimo da je to prijeko potrebno jer se ne može ostaviti toliki broj novinara nezavisnih medija na vjetrometini. Zahtjevamo i da nam se odgovori gdje je nestalo 3,5 milijuna kuna koji su bili namijenjeni za neprofitne medije, a što nam je ukinuto za vrijeme mandata Zlatka Hasanbegovića"Preduvjet za rješavanje brojnih problema, među njima i onih neprofitnih medija, je donošenje medijske strategije, što je prioritet Vlade, potvrdila je u Opatiji ministrica Nina Obuljen.

"To mora biti logičan preduvjet za bilo kakav ozbiljan rad, kakav do sad u Hrvatskoj nismo imali. Mislim da je izgubljeno dosta vremena, ali neka su se korisna istaživanja i podaci prikupili. Sada je samo pitanje kad ćemo moći pristupiti izradi tog dokumenta. Dakle, medijska strategija sigurno je jedan od ciljeva", rekla je Obuljen.

Dani elektroničkih medija završeni su raspravom o medijskoj pismenosti i zaštiti djece u medijima, a predstavljeno je i istraživanje o navikama gledanja televizije djece i mladih.