Događanja

VIŠE OD 300 UZORAKA

12. edukacijsko natjecanje u kvaliteti voćnih rakija i likera

Mnogi će se složiti da nema loše rakije, no postoje velike razlike u kvaliteti. One najbolje zahtjevaju mnogo znanja i truda. Više od 300 rakija i voćnih likera iz čitave Hrvatske okupljeno je na 12. edukacijskom natjecanju u Županijskoj komori Osijek kako bi stručni žiri ocijenio koliko su kvalitetne.

12. edukacijsko natjecanje u kvaliteti voćnih rakija i likera   FOTO:STV
Piše: STV / Republika.eu

Šljiva, jabuka, kruška, višnja. Rakija ili liker može se napraviti od bilo koje voćke, a mnoge su vrste pronašle svoje mjesto među 333 uzorka na 12. edukacijskom natjecanju u kvaliteti. 

"Ono što se ocjenjuje najviše dobiva okus, zatim miris, bistroća i boja nešto manje, ali su pokazatelji da li su oni koji su proizveli taj proizvod držali ga u određenim uvjetima, odnosno u posudama koje daju boju, ali ne onako da izmjene boju proizvoda da ne bude karakterističnu za proizvod", kazao je Drago Šubarić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek. 

Na svakom ocjenjivanju proizvođačima se ukazuje na propuste, a svake godine ocjenjivači imaju sve teži posao jer je rakija sve bolja, ističe Šubarić. Ovakva natjecanja pomažu standardizaciji proizvoda što pozitivno utječe na kvalitetu rakija i likera. 

"Ovo je jedna godina nadasve dobra kada je riječ o prinosima. To su već pokazali podaci iz osnovnih ratarskih kultura, dakako i u voćarskoj proizvodnji je dala izvanredne proizvodne rezultate. Nadam se da će u samoj toj doradi i tehnološkoj obradi tih proizvoda dati jednu kvalitetnu rakiju, kvalitetne voćne likere. U konačnici to pokazuju i proizvodi izvoza i uvoza za 2016. godinu gdje je izvezeno u vrijednosti milijun i 356 milijuna milijuna dolara, gotovo u 30 država na prostorima Europe i svijeta", kazao je Ernest Nad, tajnik Organizacijskog odbora. 

Imamo kvalitetnu voćnu rakiju koju trebamo brendirati, poticati da zadovoljava sve aspekte od kvalitete do ambalaže i dizajna jer ona ima svoje mjesto na zahtjevnom tržištu, ističe Nad. Ocjenjivali su se zreli proizvodi, stariji od godinu dana. Natjecanje je organizirala Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek i Općina Semeljci.