Politika

MILJENIĆ ZA MEDIA SERVIS

Loš start Plenkovićeve Vlade, mijenjajte poreznu reformu

Ako ne osvojimo vlast za 4 godine, a ja budem predsjednik, odlazim! Poručio je to kandidat za predsjednika SDP-a Orsat Miljenić u intervjuu Media servisu. Kritizirao je start Plenkovićeve vlade zbog poteza poput porezne reforme i izbor ministara, a očekuje da šef HDZ-a u bocu vrati duh konzervativne revolucije. S njim je razgovarao Adrian De Vrgna.

Orsat Miljenić   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Miljenić kaže kako kampanju treba iskoristiti da se vidi jedinstvo i da podjela ne smije biti. Za sve protukandidate na unutarstranačkim izborima bit će mjesta i ako Miljenić pobijedi. Ipak, smatra nedopustivim prognoze pojedinih SDP-ovaca da moraju biti spremni na dva mandata u opoziciji.

"Uopće promišljanje da bismo bili 8 godina u opoziciji je nedopustivo. Kad smo bili na vlasti događale su se pozitivne stvari. I naš cilj je povratak na vlast koji ćemo ostvariti za 54 godine, a nadam se i prije". Ako ne ostvari zacrtani cilj snosit će odgovornost i otići s čelne pozicije.

"Mislim da u SDP-u moramo stvarati kulturu odgovornosti za rezultat i postavljanje ciljeva. Moj cilj je ako pobijedim kao predsjednik odvesti stranku u pobjedu za 4 godine. Ako ne uspijem, ja idem!" Razlog poraza vidi i u sastanku s Klemmom na koji nije trebalo ići. O promjenama imena SDP-a o čemu se spekulira u medijima, Miljenić ne razmišlja.

"Ako se o tomu bude razgovaralo trebaju članovi reći svoje. Možda je to prilika za stranački referendum. Nemam stav o tome". Odgovorio je i da će biti snažna, konstruktivna oporba u Saboru, a ako bude u prilici, neće se ponašati poput Zorana Milanovića koji ne dolazi u Sabor.

" Što se mene tiče to nije dobro za njega i nije dobro za stranku". Kritizirao je poreznu reformu koju je predstavila Plenkovićeva vlada, jer bogatijima će biti bolje, a gore onima koji slabije zarađuju.

"Lijesovi pojeftinjuju, hrana poskupljuje, to je loše... Napada se na ugostiteljstvo. Imate najavu pada investicija. Tražit ćemo da se to mijenja. Smanjenje najviše stope - mi tako ne vidimo porezni sustav. Tko više zarađuje, više treba platiti. Dizanje PDV-a na živežne namirnice i lijekove je izravan udar na građane".

Osim što start nove Vlade smatra lošim, posebno je kritičan prema ministrima Stieru, Dalić i Barišiću.

" U predstavljanju programa nije bilo ni jedne konkretne stvari. Ministri...Stier govori o sekularizmu koji vrijeđa ljudsku prirodu ili tako nešto. Plenković se od toga nije ogradio, očito mu daje podršku..To je nedopustivo. Pozivam ga da se očituje! Imate Martinu Dalić koja će ići prema neoliberalnom konceptu štednje i rezanja koji je za našu zemlju štetan...Imate ministra Barišića s postupkom za plagiranje, a Plenković kaže da je domoljub...Tako je Karamarko branio Crnoju...O Kujundžiću je bespredmetno govoriti, o stavovima koje je imao do sada."

Odgovorio je i na prozivke Bože Petrova zbog poskupljenja struje podsjetivši da je bio potpredsjednik Vlade pa ga pita što nije poduzeo nešto i za što je primao plaću proteklih mjeseci, jer Vlada HDZ-a i Mosta je Vlada kontinuiteta.

"Bio je potpredsjednik Vlade, zašto nije promijenio? Neka odgovori na pitanje što je radio osam mjeseci i za što je primao plaću."