Događanja

15 PIVARA U SUNČANOJ ULICI

U subotu prvi Craft beer festival u Osijeku

Craft scena ili scena zanatskih malih pivovara koje samoinicijativno proizvode pivo po vlastitoj recepturi sve se više širi u Hrvatskoj, a stiže nam i u Osijek. 15 samostalnih prizvođača piva, odnosno craft pivara iz raznih krajeva Lijepe naše ponudit će svoja piva na prvom Osijek craft beer festivalu. Festival će se održati u subotu 15. listopada na otvorenom u Sunčanoj ulici kod kušaonice piva "Gajba", a pokušat će približiti kulturu proizvodnje piva posjetiteljima koji će u razgovoru s proizvođačima moći saznati sve o recepturi i načinu proizvodnje pojedinih piva.

Ilustracija   FOTO:STV
Piše: STV / Republika.eu

 Craft pivo ističe se kvalitetom i prirodnom proizvodnjom jer ne sadrži u sebi nikakve ekstrakte ili tvari kojima se na umjetan način pokušava poboljšati proizvod, pojašnjava veliki pivokusac i inicijator prvog Osijek craft beer festivala Tibor Kainz. Za razliku od piva u masovnoj proizvodnji kod craft proizvođača mogu se pronaći sezonska piva koja će se, uz one u stalnoj prozvodnji, moći kušati na festivalu u Sunčanoj ulici. Prilika je to da se uz čašicu razgovora sazna sve o pivskoj kulturi. 

"Htio bih naglasiti da će ovdje doći sami proizvođači piva, odnosno takozvani kuhari kojeg ćete moći upoznati i s njim popričati o proizvodnji piva i upoznati se s cijelim procesom prozvodnje piva, što je cilj ovog festivala da upozante kako se pivo radi i kako možete sami pivo proizvoditi u svojoj kući", kazao je Tibor Kainz. 

Proces kuhanja piva je kompleksna stvar, a svaki korak kuhanja daje pivu specifičan okus, miris i boju. Za vrhunsko pivo uz željene sastojke potrebni su znanje i vrijeme, a u Osijeku se craft scena kuha već desetak godina, ističe Kainz. Rastuća popularnost ovoga tipa manifestacija krije i turistički potencijal koji bi se ovim prvim korakom mogao razviti u gradu na Dravi. 

"Smatramo da je ovo prvi puta sada jedan pilot projekt koji ima itekako velike razvojne mogućnosti da širimo ugostitelje koji bi iz godine u godinu s nama ovdje ovo radili, naručito onda i druge ugostiteljske djelatnosti, prehranu i neke onda rute turističke na kojima bi se mogli dakle kušati svi ti proizvodi, osim na smaom poprištu", kazao je Saša uranjek direktor TZ Grada Osijeka. 

Program počinje u subotu 15. listopada od 17 sati, ulaz je slobodan, a pivo se kupuje i konzumira direktno na kućici kod pivara. Ambijent će biti upotpunjen glazbenim programom i gastronomskom ponudom.