Događanja

VOJNI ODBOR

Vrh NATO-a u Splitu o globalnoj sigurnosti

Prvi put Hrvatska je domaćin Vojnom odboru NATO-a koji na konferenciji u Splitu raspravlja o globalnoj sigurnosti i izazovima.

NATO   FOTO:Ralf Hirschberger/DPA/PIXSELL
Piše: Media Servis

Na skupu koji prate visoke mjere sigurnosti sudjeluju načelnici glavnih stožera 28 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza te Crne Gore koja je na pragu članstva. Prilika je to za konstruktivnu raspravu nakon NATO summita u Varšavi i Walesu. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uvodno je istaknula solidarnost kao odgovor na pitanje načina suočavanja s brojnim izazovima nestabilnosti u svijetu. Predsjedatelj Vojnog odbora NATO-a Petr Pavel ponovio je da NATO mora imati sposobnost odgovoriti na izazove preko granica Saveza, zadaću koju su politički čelnici članica dali vojskama u srpnju u Varšavi. Glavni cilj konferencije istaknuo je i načelnik Glavnog stožera hrvatskih Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov.

‘‘Kako i na koji način vojna struktura Saveza mora odgovoriti na ta pitanja i na izazove vezano za ono što se događa na istočnim granicama Saveza, kao i o onim događaji koji su važni na južnoj dijelu‘‘, rekao je Šundov.