Kazalište

TRAGOVI - ONO ŠTO NESTAJE

Kazališni kostimi inspirirani narodnim nošnjama u Muzeju Slavonije

Sutra od 18 sati u Muzeju Slavonije bit će otvorena izložba pod naslovom Tragovi – ono što nestaje autorice Marije Šarić Ban. Tema izložbe je Hrvatska narodna nošnja kao inspiracija u kazališnoj kostimografiji i odjevanju u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a bit će izloženi primjerci korišteni u poznatim kazališnim predstavama.

Kazališni kostimi inspirirani narodnim nošnjama u Muzeju Slavonije   FOTO:STV
Piše: STV / Republika.eu

 U sklopu međugradske i međužupanijske suradnje kulturnih ustanova Zadra i Osijeka sutra će se publici predstaviti izložbeno edukacijski projekt Tragovi – ono što nestaje. Riječ je o utjecaju narodne nošnje na kostimografiju, a autorica Marija Šarić Ban izložit će primjerke korištene u poznatim kazališnim predstavama.

"Od predstava su izložene, znači Kako je Potjeh tražio istinu, naše Ivane Brlić Mažuranić. Važnost u svim predstavama je da su hrvatski autori. Znači, Planine od Zoranića, lutkarska predstava Palunko, znači isto od Ivane Brlić Mažuranić, Pepeljuga koja je također rađena prema našim hrvatskim bajkama", kazala je Marija Šarić Ban, autorica izložbe. 

Izložen će biti i dio kostimografije iz mjuzikla Moje pjesme moji snovi, predstave koja trenutačno igra u osječkom HNK. Osim kostima koju su korišteni u kazališnim predstavama, na izložbi će se moći vidjeti i narodna ruha koja se čuvaju u Muzeju Slavonije, ali i ilustracije, te originalne nošnje iz fundusa Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar. Na otvorenju izložbe sutra u 18 sati posjetitelje očekuje iznenađenje, a postav će u muzeju ostati do kraja listopada.