Događanja

ZAVRŠIO PROJEKT IURISPRUDENTIA

Studenti prava zadovoljni fakultetima, ali im nedostaje prakse

Sadašnji studenti prava zadovoljni su količinom dobivenih znanja i kompetencija nužnih za rad u struci, ali im nedostaje prakse, pokazao je projekt Iurisprudentia – unapređenje kvalitete obrazovanja na pravnim fakultetima osječkog, riječkog i splitskog sveučilišta. Riječ je o projektu vrijednom gotovo milijun i 200 tisuća kuna, koji je s 95 posto bespovratnih sredstava financiran iz Europskog socijalnog fonda, a provela su ga tri partnerska fakulteta u Osijeku, Rijeci i Splitu u suradnji s Institutom za razvoj obrazovanja. Nositelj je projekta bio osječki Pravni fakultet.

Sadašnji studenti prava zadovoljni su količinom dobivenih znanja i kompetencija nužnih za rad u struci, ali im nedostaje prakse, pokazao je projekt Iurisprudentia   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Osnovni je cilj bio unaprijediti kvalitetu studiranja i rada pravnih fakulteta, modernizirati postojeće studijske programe te izraditi standarde kvalifikacija i zanimanja.

Na završnoj konferenciji projekta u Osijeku istaknut je jednoglasan zaključak kako se u svemu zajednički uspjelo.

"Ostvarili smo sve zadane outpute, koje smo planirali. Svi naši relevantni dionici u pružanju obrazovnih usluga bili su uključeni u sve naše aktivnosti, od naših sadašnjih studenata, bivših, poslodavaca, nastavnog osoblja, tako da je projekt u konačnici ispunio svoja očekivanja", kazala je Jelena Legčević, voditeljica projekta i prodekanica za poslovanje i razvoj Pravnog fakulteta u Osijeku.

Okosnica cijelog projekta, provedenog u proteklih 15 mjeseci, bilo je nacionalno istraživanje, prvo ovakve vrste, koje se provodilo na području Hrvatske među poslodavcima, bivšim i sadašnjim studentima. Cilj je bio istražiti zadovoljstvo studenata i poslodavaca kvalitetom pravnih studija.

"Pokazalo se da poslodavci u 82 posto ispitanih slučajeva su rekli da nedostaje prakse kroz studij. Na tome smo radili, unaprijedili smo naše studijske programe i evo očekujemo kroz nekakav period vremena implementacije da će se to odraziti i na zadovoljstvo naših korisnika, odnosno studenata", istaknula je Jelena Legčević.

"Općenito je politika Sveučilišta šire povezivanje s okruženjem, s institucijama koje zapravo predstavljaju gospodarstvo kao Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora, ministarstva resorna, da pokušamo pronaći bolju komunikaciju između potreba tržišta i obrazovnih programa", kazao je Željko Turkalj, rektor osječkog Sveučilišta.

Posljednjih godina pojedini programi na Sveučilištu već su prilagođavani upravo potrebama okruženja, a iskazana je i spremnost za takozvane skrojene programe prema potrebama onih kojima se budući studenti trebaju obratiti kao poslodavcu, poruči je rektor osječkog Sveučilišta.