Politika

ODMJERAVANJE SNAGA

Jakovina se povukao, proučavaju se programi, "bruse" liste i čekaju sučeljavanja

Hrvatska će prvi puta od 2003. godine moći gledati sučeljavanje predsjednika dvaju najvećih političkih stranaka. Zoran Milanović i Andrej Plenković naći će se "oči u oči" pred javnosti idućeg tjedna.

Tihomir Jakovina   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Javnost se jučer imala priliku upoznati sa programom Narodne koalicije kojeg proučavaju sve zainteresirane strane, dok se HDZov očekuje ovoga tjedna. MOST poručuje da će svoj program predstaviti idućeg tjedna. A pet dana nakon što je SDP utvrdio izborne liste Narodne koalicije, na kojima je Tihomir Jakovina visoko kotirao, on je objavio kako se povlači...

Posljednje sučeljavanje premijerskih kandidata hrvatski građani imali su prilike vidjeti prije 13 godina kada su se sučelili Ivica Račan i Ivo Sanader. Šef SDPa već danima poziva prvog čovjeka HDZa da odmjere snage u verbalnom dvoboju. Kaže da je na to čekao devet godina i spreman je.

"Ja sam spreman, tu sam. Druga strana do sada ništa. Da ne bi ispalo da dosađujem ili da sam agresivan, da sam naporan, ja još jednom pozivam drugu stranu, dkle HDZ, hrvatsku desnicu da se očituje. Tu smo i čekamo, ja očekujem da pokažu hrabrost. Nije valjda da se opet skrivaju nakon svih ovih devet godina", poručio je Milanović. Poziv je prihvaćen, skrivanja očito neće biti, Plenković kaže da je spreman i on.

"Vidim da je kolega Milanović, dakle, od uvreda prije neki dan, pa do debate, dijaloga, danas evo i izraza ljubavi, evoluirao u svojim stavovima. Iskazujem spremnost na sučeljavanje na javnom srevisu neposredno pred službeni početak izborne kampanje", rekao je Plenković. Sučeljavanje očekujemo svega nekoliko dana prije službenog početka kampanje, a posljednja istraživanja javnog mijenja pokazala su da SDP uživa neznatnu prednost pred HDZom. Mostu smeta što su samo te dvije stranke u fokusu pa su u priopćenju takvu odluku nazvali nedemokratskom i skandaloznom.

A kako će građani gledati na dvojicu šefova, ali i njihove programe nakon sučeljavanja, ostaje tek za vidjeti. I dok će HDZov program pred svjetla reflektora vjerojatno do kraja tjedna, program Narodne koalicije već je "vruće štivo" u rukama mnogih. Usputno ga je prokomentirao Andrej Plenković.

"Ne mislim da su oni nenarodna oporbe, dapače, mislim da su oni jedna politička opcija i stranka u Hrvatskoj koja zastupa svoja stajališta. Oni u ove izbore, kao što vidimo idu i sa istim ljudima i sa istim programom na temelju kojih su 8. studenoga već izgubili perlamentarne izbore", rekao je šef HDZa. Proučili su ga u MOSTu, iz kojega poručuju da će njihov svakako biti konkretniji, a predstavit će ga idući tjedan. Glasnogovornik Nikola Grmoja.

"Znači vidimo da se tu najteču SDP i HDZ s otvaranjem radnih mjesta. Ono što nas veseli i što je zanimljivo je svakako to da ono što smo mi ispregovarali i što su potpisali i SDP i HDZ potpisali da je dio tih programskih smjernica sada uvršen u program SDPa. Nama je drago da su se vratili sadržaji u hrvatsku politiku i programe političkih stranaka, ali msilimo da programi mogu biti puno bolji, a to ćemo i pokazati", rekao je Grmoja.I dok su kandidacijske liste Narodne koalicije objavljene, a druge se tek čekaju, i današnja vijest pokazuje da se na sve itekako pazi, te da se liste još "bruse".

SDPov Tihomir Jakovina se, samoinicijativno kako tvrdi ili ne, povukao s izborne liste. Stranci je uteg bio zbog niza afera, od one na samom početku njegova mandata kao ministra poljoprivrede, kada je istovremeno bio i državni dužnosnik i član uprave poljoprivredne apoteke, pa do onih najsvježijih oko bonusa u Hrvatskim šumama do navodnog mijenjanja pravila natječaja za europske fondove kako bi se pogodovalo određenim kandidatima.

Podsjetimo,unatoč svemu, dano mu je bilo visoko treće mjesto u V.jedinici...

"Izložen sam napadima koji se koriste da se dovede u pitanje ne samo moj integritet, već i vjerodostojnost politike stranke koje sam član, SDP-a. Zbog toga ne želim biti prepreka svojoj stranci i Narodnoj koaliciji na putu prema pobjedi na rujanskim izborima. Obavještavam javnost da odustajem od kandidature za izbore za Hrvatski sabor u rujnu 2016", poručio je priopćenjem Jakovina.