Politika

JADRANKA KOSOR

"Stier, Plenković, Božinović, Krstičević...sve su to moji dečki, a sada upravljaju HDZ-om"

Bivša premijerka kaže da je upravo ona izvukla Davora Stiera na svjetla političke pozornice, a u njezino su vrijeme u HDZ ušli Andrej Plenković i Davor Božinović

Jadranka Kosor je Plenkovića učlanila u HDZ   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večernji

Novi prvaci HDZ-a, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Davor Božinović te Damir Krstičević, sve su ljudi koji su Jadranki Kosor bili prvi suradnici ili u Vladi ili u HDZ-u, a Plenković i Božinović u njezino su se vrijeme i učlanili u HDZ. Stiera je pak uvela u Predsjedništvo HDZ-a, Plenković joj je bio kandidat za zamjenika na izborima u HDZ-u, a sve je i postavila visoko na listama za Sabor na parlamentarnim izborima u prosincu 2011. godine. 

"Sve su to moji dečki", konstatirala je uz smijeh Jadranka Kosor. Davor Božinović, nastavila je, izvorno je njezin ministar kojeg je ona uvela u Vladu za ministra obrane nakon što joj je Ivo Sanader prepustio stranku i poziciju u Banskim dvorima. Božinovića bi Andrej Plenković, novi šef HDZ-a, mogao postaviti za međunarodnog tajnika stranke, a zasad ga je uveo u pregovarački tim s potencijalnim koalicijskim partnerima HDZ-a. Davora Stiera, jednog od Plenkovićevih najbližih suradnika i novog političkog tajnika HDZ-a, upravo je Jadranka Kosor, kako nam je rekla, izvukla na svjetla političke pozornice, piše Večernji list.

"Božinović i Stier bili su moji prvi suradnici u pregovorima sa Slovenijom oko deblokade ulaska u EU. Pahor je imao svoja dva savjetnika, a Božinović i Stier u to su vrijeme s hrvatske strane odrađivali tihu diplomaciju", prisjetila se bivša premijerka. Stier je Jadranki Kosor bio glavni vanjskopolitički savjetnik u Vladi, a ona ga je uvela i u Predsjedništvo HDZ-a tako što ga je postavila za međunarodnog tajnika. Umirovljenog generala Damira Krstičevića, koji je Plenkoviću vodio stožer za izbore u HDZ-u i koji bi mogao biti kooptiran u Predsjedništvo, J. Kosor kao tadašnja premijerka angažirala je za svojeg savjetnika za obrambenu politiku i vojna pitanja.

"Nikada neću zaboraviti kako mi je tada rekao: “Predsjednice, ovim ste mi činom vratili ljudsko i vojničko dostojanstvo”. Baš sam bila ponosna i ispunjena zbog tih njegovih riječi, posebno kada je riječ o vojničkom dostojanstvu – prisjetila se bivša predsjednica HDZ-a i Vlade. Krstičević joj je bio, nastavila je, prvi suradnik s kojim se konzultirala nakon presude generalima u Haagu, a bio joj je i veza s generalom Gotovinom.

 "I, napokon, Plenković, koji zajedno s Božinovićem pripada generaciji 2011. godine, kako ih ja zovem, koja se tada učlanila u HDZ. Plenković je, dok sam ja bila premijerka, došao u Ministarstvo vanjskih poslova, a i njega sam stavila na visoko mjesto na listi pa je postao zastupnik", rekla je.