Politika

JADRANKA KOSOR

"Male stranke u Domoljubnoj koaliciji služe samo kao trbuhozborci HDZ-a, nemaju ulogu u bitnim stvarima"

Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade i HDZ-a, u Studiju 4 komentirala je situaciju na hrvatskoj političkoj sceni. Smatra da su novi izbori jedino moguće rješenje, a po njoj, mogli bi se dogoditi najesen.

"Male stranke u Domoljubnoj koaliciji neprekidno ismijavaju i ponižavaju Mostove članove i na neki način služe kao trbuhozborci"   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Republika.eu / HRT

Ovo što se događa na hrvatskoj političkoj sceni nije dosad viđeno u Hrvatskoj, a nisam sigurna ni u Europi. Ovakvu vrstu kakofonije i neslaganja još nismo vidjeli, a to je posljedica ovako sastavljene vlade, rekla je KosorKoalicijsku vladu je inače jako teško voditi - morate 24 sata razgovarati s partnerima, a ovdje nije dobro počelo i teško da se može dobro i nastaviti. Jedino pravo rješenje, po mom mišljenju, su novi parlamentarni zbori - stvar bi onda bila čista. Koalicijski parter koji to prvi izgovori, dobit će u očima javnosti, rekla je Kosor.

Nije željela previše kometirati stanje u HDZ-u.

Umjesto da partneri na vlasti zajedno rade na rješavanju problema, traže argumente kako bi se međusobno tukli. Ostaju strane koje su jako kontaminirane mnogobrojnim aferema, teškim riječima i sl. i to se teško može popraviti, naglasila je.

Za premijera Tihomira Oreškovića je rekla da svaki dan pokazuje kako "zapravo ne razumije o čemu se radi". Najteži scenariji bi bio onaj o kojem on svaki dan govori, a to je prodaja državne imovine. To bi bilo ravno katastrofi i to se ne smije dogoditi, kaže Kosor.

Za suradnju Mosta i HDZ-a misli da je završena. Male stranke u Domoljubnoj koaliciji neprekidno ismijavaju i ponižavaju Mostove članove i na neki način služe kao trbuhozborci. Nemaju ulogu u bitnim stvarima i ne odlučuju, smatra Kosor.

Novinari su je pitali kako ustvari izgledaju telefonske sjednice Vlade.

Rijetko se održavaju, samo u izuzetnim situacijama. Tajnik Vlade sjedi za stolom, pred njim je popis ministara, zove jednog po jednog i pita ga jeste li za..., objasnila je bivša premijerka.

Kad se o opozivu člana vlade odlučuje na telelefonskoj sjednici  - to je nezamislivo. Za to su trebali sjesti svi zajedno za stol, kazala je.

Na pitanje može li Tomislav Karamarko u Saboru biti "spašen" odgovorila je premijerovom frazom: Show me the numbersČini mi se da situacija za njega i nije tako dobra u Saboru. Mali je bazen u kojem se mogu "loviti" zastupnici koji će glasovati protiv opoziva. Ali u politici je sve moguće, zaključuje Kosor.

Mislim da se izbori mogu provesti bez izbora ustavnih sudaca, tako mislim kao pravnica. U konačnici zadnju riječ ima Državno izborno povjerenstvo. Po meni, upitan je način na koji se biraju ustavni suci. Opći dojam je da se ništa ne da i da se u državi ništa ne uređuje do kraja, kako bi se trebalo u parlanetarnoj demokraciji, kaže Kosor. 

IZVOR: HRT