Ostalo

SDP I HSU

Vlada ide ka privatizaciji zdavstva

Na odluku o povećanju participacije za dopunsko zdravstveno osiguranje, reagirao je SDP. Kažu da svi potezi ministra Nakića vode prema privatizaciji zdravstva

Mirando Mrsić i Siniša Varga   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Mirando Mrsić kaže da poskupljenje neće dovesti do poboljšanja zdravstvene usluge nego da se proračun krpa preko leđa socijalno najosjetljivijih.

"Pozivamo Vladu da ovu mjeru opozove i da ova mjera se ne provede jer ona neće dovesti do toga da imamo bolju i kvalitetniju uslugu nego će smanjiti socijalnu sigurnost građana i neke kategorije građana dovesti ispod granice siromaštva", poručio je Mrsić. Siniša Varga kritizirao je i ostale poteze svog nasljednika Nakića. U najavljenom uvođenju nadstandarda, liberalizaciji pravilnika o dopunskom radu i povećanju participaciji vidi urušavanje zdravstva.

"To je defakto put ka pravoj privatizaciji zdravstva, prema politici da samo bogati imaju pravo na zadravstvenu skrb, a siromašni se moraju snaći", rekao je Varga. Također tvrdi da nema razloga za povećanje participacije i da postoji puno reformskih poteza kojima se mogu izbjeći neracionalnosti u sustavu.

"Ukoliko dođe do ponovnog preuzimnanja odgovornosti za Vladu RH mi smo spremni sve to vratiti tako da imamo jednako dostupnu zdravstvenu uslugu za sve građane i da vratimo participaciju na sedamdeset kuna", najavio je Varga. "HZZO ima 1,6 milijuna osiguranika koji uredno plaćaju dopunsko osiguranje 70 kuna mjesečno, naplativost iznosi 98 posto", poručio je pak HSU-ov Silvano Hrelja istaknši da nisu istinite Nakićeve tvrdnje o HZZO-u.

"HZZO posluje pozitivno zadnje dvije godine i ovo što je ministar rekao su neistine", zaključio je Hrelja.