Književnost

NOVI KONCEPT ČASOPISA GLASNIK ARHIVA SLAVONIJE I BARANJE

Predstavljen 13. broj Glasnika arhiva Slavonije i Baranje

Osječkoj javnosti, predstavljen je suvremeno dizajniran 13. broj Glasnika arhiva Slavonije i Baranje. Regionalni je to časopis povijesne i arhivističke struke s nizom tema koje se bave starijom i novijom poviješću. A ove godine, uveden je i niz novina, kako bi se stvorili uvjeti za prelazak časopisa na znastvenu razinu.

Predstavljen 13. broj Glasnika arhiva Slavonije i Baranje   FOTO:STV
Piše: Republikaleu / STV

U svom 13. izdanju, časopis Glasnik arhiva Slavonije i Baranje, po prvi puta je poprimio međunarodni karakter i nešto opsežniji oblik. Na njemu su radili urednici iz Tuzle, Subotice i Pečuha, a objavili su dvadesetak radova. Kako se nikoga ne bi posebno izdvajalo i kako bi svi dobili zasluženu pozornost , ove godine nije bila određena tema.

"Jako su zanimljivi radovi vezano uz Prvi svjetski rat, to bi svakako preporučila svakome. Teško mi je izdvojiti koji rad, jer svaki rad je na svoj način jedna kockica u dopunjavanju mozaika naše zavičajne povijesti. I to smatramo jako važnim", kaže Zita Jukić, viši arhivist Državnog arhiva u Osijeku

Dio novog koncepta časopisa je i uvrštavanje do sada široj javnosti nepoznatih autora, koji bi svojim istraživačkim radom trebali dodatno doprinijeti rasvjetljavanju povijesnih događaja s ovog područja.

Iz uredništva se nadaju da će časopis u budućnosti izlaziti svake godine. Stoga pozivaju sve one koji se bave temama iz povijesti i arhivistike, da prijave svoje radove. Jedini uvjet je poštivanje metodologije znanstvenog rada, a sve ostalo je na recenzentima.