Virovitičko-podravska

OPSEŽNI GRAĐEVINSKI RADOVI

Obnavlja se toranj crkve građene prije 111 godina

Osim radova na rekonstrukciji zgrade u kojoj će biti ambulanta opće medicine i stomatološka ordinacija, u Novoj Bukovici u tijeku je i niz drugih graditeljskih aktivnosti.

Ilustracija   FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Našička tvrtka IDM Gradnja počela je radove na energetskoj obnovi zgrade općinske uprave i društvenog doma ukupne tlocrtne površine 910 četvornih metara, vrijedne 1,3 milijuna kuna.

Prema riječima načelnika Željka Vencla, trenutačno se radi na rekonstrukciji sustava grijanja, kojim će s tri odvojene kotlovnice biti omogućeno zasebno grijanje uredskih prostora, društvene dvorane i dijela zgrade koji u najmu ima trgovačko društvo NTL. U sklopu projekta predviđena je zamjena krovišta i uređenje fasade, a završetak radova predviđen je 30. lipnja sljedeće godine. U suradnji s Hrvatskim cestama radi se i na rekonstrukciji pješačkog mosta kod mjesnog groblja, a u tijeku je također etapna izgradnja sustava odvodnje.

Unatoč financijskim poteškoćama, Općina sudjeluje u obnovi crkvenog tornja župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije sa 100.000 kuna u ovoj i isto toliko u sljedećoj godini. Novobukovačka crkva sa zvonikom visokim 36 metara sagrađena je prije 111 godina pa ne čudi što su u tako dugom razdoblju vremenske prilike ostavile traga na toj sakralnoj građevini. Zato je neophodna obnova cijelog objekta, ali financijske (ne)mogućnosti ne dopuštaju tako velik zahvat pa je zvonik prvi na redu.

S obzirom na to da samo rekonstrukcija toga dijela zgrade, zamjena drvene konstrukcije njegova krovišta i postavljanje bakrene obloge stoji više od 300.000 kuna, osim vjernika i Općine Nova Bukovica, u financiranju će sudjelovati Ministarstvo kulture i Virovitičko-podravska županija. U sklopu brojnih aktivnosti na organizaciji toga opsežnog posla i prikupljanju sredstava, župnik Mario Matijević organizirao je i donatorsku večeru pa očekuje da će uspjeti zatvoriti financijsku konstrukciju. Zahtjevne građevinske radove izvodi tvrtka Građenje Marković iz Grabića i očekuje se da će toranj župne crkve u Novoj Bukovici zasjati novim, “bakrenim” sjajem do kraja jeseni.

Nakon zvonika, počet će aktivnosti na pripremama za opsežni zahvat zamjene krovišta crkve, a u planu je i obnova nekadašnjeg župnog stana, u kome se trenutačno nalazi zavičajna zbirka Udruge Bukovica u srcu.