Osječko-baranjska

RUGLO GRADA

Započelo uklanjanje starog ruševnog autobusnog kolodvora

Započeli su radovi na uklanjanju starog autobusnog kolodvora u Osijeku. Od 2011. kolodvor nije bio u funkciji, a ruševna je zgrada u međuvremenu postala pravo ruglo grada. Iz gradske uprave, kažu, na rušenje kolodvora najviše se čekalo zbog nesređenih imovinskopravnih odnosa.

Započelo uklanjanje starog ruševnog autobusnog kolodvora   FOTO:stv
Piše: Republika.eu / STV

Stari autobusni kolodvor, do početka iduće godine trebao bi biti uklonjen. Od početka mandata, gradska je vlast uklonila desetak ruševnih objekata, od čega pet u užem središtu grada, a ovaj će projekt gradsku blagajnu koštati 70 tisuća kuna.

''Nisam ni znao koliki sam anarhista. Izgleda da najviše rušim u ovom gradu. Da se malo našalim, ako ne možemo graditi, možemo rušiti. Ali, nije to cilj. Cilj je da sve rugobe, sve što na bilo koji način može biti problem sigurnosni, ili zbog zdravlja, gradska uprava temeljito ruši sve što se može rušiti.'' - kazao je gradonačelnik Ivan Vrkić.

Na mjestu starog kolodvora, iduće bi godine moglo niknuti - parkiralište.

''Ljudi kad dođu ostaviti svoje bližnje na kolodvor, ovaj parking kao što vidite je pun. I tako da, novi parkirališni kapaciteti bi bili svakako dobrodošli" - riječi su predsjednika Vijeća Gradske četvrti Gornji grad Hrvoja Žanića.

Kao i kod drugih ruševnih objekata, najveći problem predstavljala su nesređena imovinskopravna pitanja. Najveći je problem, kazao je gradonačelnik Ivan Vrkić, ako su objekti u privatnom vlasništvu. Na rušenje se tada ne može ići, jer bi tada došlo do sporova koje bi Grad vjerojatno izgubio, te je dodao kako čine sve da oni koji su vlasnici takvih objekata shvate svoju odgovornost.

Još je pet objekata na čekanju za rušenje, a riječ je o adresama Tvrđavica 146, Vukovarska 158, Kišpatićeva 70, Bana Jelačića 3 Višnjevac i Kolodvorska 2 u Sarvašu.