Politika

STVARNA PROVEDBA REFORMI

Dokaz da reforme mogu krenuti i s lokalnih razina – u Belišću napravili pametan potez i ukinuli mjesne odbore, uštedjet će mnogo

Burić i suradnici su izračunali kako bi ukidanjem mjesnih odbora uštedjeli na godišnjoj razini 103 tisuće kuna, a u cijelom četverogodišnjem mandatu gotovo pola milijuna kuna. Novac ušteđen od ukidanja mjesnih odbora u Belišću planiraju uložiti u razne socijalne mjere s kojima će uvelike pomoći građanima

Dinko Burić - gradonačelnik Belišća   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Trenutno najučestalija riječ koju nacija može čuti iz usta hrvatskih vodećih političara je „reforma“. Oko „reformi“ se danas sve vrti što, naravno, načelno nije loše i treba pohvaliti svaku raspravu i inicijativu koja ide u smjeru boljih promjena za društvo. 

No, kako to obično u Hrvatskoj biva kada se inače vodeće stranke, prvenstveno SDP i HDZ, počnu zalagati za bilo kakve reforme one u pravilu nikada ne ugledaju svjetlo dana. Razlog je jednostavan, a krije se u činjenici da su HDZ i SDP u svojoj srži izrazito antireformske stranke. Realno gledajući, jedino te dvije stranke mogu i imaju snagu, ako se gleda zastupljenost u parlamentu, za provesti reforme.

Ali, naravno one to neće jer bi bilo kakvom reformom poremetile i urušile vlastite temelje. HDz recimo ne želi niti pomisliti o ukidanju i racionalizaciji broja županija jer ih, gledano iz njihovog kuta, nije pamet ostavila. Vladaju u većini županija i njihovim ukidanjem odrezali bi granu na kojoj sjede, odnosno na ulici bacili na tisuće svojih vjernih uhljeba. Dakle, iako je struka u Hrvatskoj ujedinjena u stavu da se mora provesti reforma teritorijalnog ustroja HDZ ipak, čak i javno, ostaje protiv toga. Ista situacija je i sa SDP-om koji je u dva mandata obnašao vlast u Hrvatskoj i nije proveo niti jednu ozbiljnu reformu.

Iako je gotovo 95 posto, a možda i više, potencijalnih reformi koje mogu uvelike utjecati i rezultirati boljim stanjem u državi u rukama i ovlastima centralne vlasti, odnosno vlade i sabora, svoj doprinos razvoju mogu dati i lokalne i područne samouprave kroz neke mikroreforme. No, u Hrvatskoj nije baš čest slučaj da se lokalni načelnici i gradonačelnici, valjda po uzoru na državnu vlast, odlučuju na reformske poteze. 

Izuzetci su tek poneki slučajevi koji bljesnu i postanu medijske zvijezde kao Petrov koji navodno smanjuje dugove u Metkoviću i Kovačić koji prodaje službeni auto i gradi vrtiće. No, to prije spada u red populističkih spinova, iako ih treba pozdraviti, koji imaju kratkoročni efekt. Rijetko tko u lokalnim sredinama se odluči na istinski reformski potez koji i dugoročno donosi korist lokalnij sredini. Jedan takav pravi reformski potez na lokalnoj razini dogodio se protekloga tjedna u Belišću. Naime, u tom gradu su na inicijativu tamošnjeg gradonačelnika Dinka Burića ukinuta vijeća mjesnih odbora. Konačno, rekli bi mnogi, da se netko sjetio da razina vlasti inače nema ama baš nikakve svrhe osim da nanosi dodatni financijski teret svojoj općini ili gradu i pridonosi bujanju ionako prevelike administracije. 

U Belišću je, koji nije toliko velik grad, do sada egzistiralo čak devet mjesnih odbora. Svaki odbor imao je svog predsjednika koji je primao mjesečnu naknadu od 500 kuna neto što u konačnici za grad, sa doprinosima i davanjima, iznosi čak 1000 kuna. Burić i suradnici su izračunali kako bi ukidanjem mjesnih odbora uštedjeli na godišnjoj razini 103 tisuće kuna, a u cijelom četverogodišnjem mandatu gotovo pola milijuna kuna. Novac ušteđen od ukidanja mjesnih odbora u Belišću planiraju uložiti u razne socijalne mjere s kojima će uvelike pomoći građanima. Znakovito je i najzanimljivije u cijeloj priči kako je ovim potezom, uvjetno rečeno najviše, zakinuta politička stranka kojoj pripada i sam gradonačelnik. Naime, iz redova njegovog HDSSB-a dolazi čak šest od devet predsjednika mjesnih odbora. No, tom činjenicom ovaj potez belišćanskih vlasti dobiva još više na značaju i može poslužiti kao dobar primjer, ne samo ostalim općinama i gradovima, nego i onima na državnoj razini kako se ozbiljno pristupa reformama.