Osječko-baranjska

LEGALIZACIJA BESPRAVNO OZGRAĐENIH OBJEKATA

Osječko-baranjska županija 4. županija u Hrvatskoj u rješavanju zahtjeva za legalizaciju

Osječko-baranjska županija 4. je županija u Hrvatskoj po uspješnosti rješavanja zahtjeva za legalizaciju. Od ukupno 45.875 pristiglih zahtjeva, dosad je riješeno gotovo 50 posto predmeta. Posla još ima, no cijeli bi postupak ukoliko ne dođe do nekih zakonskih izmjena, mogao završiti za otprilike dvije godine.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, Ranko Radunović   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

U osječko-baranjskom Odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo mjesečno riješe 750 zahtjeva za legalizaciju. Među njima su i oni za poljoprivredne objekte. Ono što na što se upozoravalo kada se krenulo s legalizacijom, sada se pokazalo istinitim, a to je da je ona za poljoprivrednike najnepovoljnija. Prema riječima pročelnika Ranka Radunovića, njihovi su objekti u odnosu na njihovu vrijednost najgore prošli u tom procesu jer su velikog obujma, a upravo o tome ovise sve naknade. Troškovi se tako kreću od nekoliko desetaka do nekoliko stotina tisuća kuna.

„U tome je najveći grijeh te legalizacije u odnosu na ovo naše područje zato što smo jednostavno onemogućili tim poljoprivrednicima korištenje sredstava Europske unije. Da smo ih legalizirali za 1 kunu, bez obzira koliko bi se to nekome činilo nepravedno ili ne znam kako, on bi mogao povući sredstva iz EU za rekonstrukciju.Objekti bi se modernizirali, postali bi bolji prostor za zaštitu okoliša na račun EU, a one sve doprinose moglo bi im se uzeti kroz te rekonstrukcije“, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, Ranko Radunović.

Koliko god da je legalizacija povoljnija od redovitih postupaka rješavanja bespravne gradnje, mnogima ona predstavlja financijsko opterećenje zbog čega ima onih koji traže odgodu. No toga kaže Radunović više nema. Građani su dužni dopuniti dokumentaciju kako se ne bi produžio cijeli proces legalizacije.

„Imamo razumijevanja uvijek, nismo još nikoga odbili zato što nije donio dokumentaciju ali doći će taj trenutak. Mislim da dvije-tri godine koliko to sve skupa traje da je svatko imao dovoljno vremena da razmisli, da vidi, da odluči što će i kako će i da krene u taj posao“, poručuje Radunović.

Krajnji rok za legalizaciju ne postoji. Ukoliko se nastavi ovim tempom posao bi u Osječko-baranjskoj županiji trebao završiti za oko dvije godine.

Dosad ostvaren prihod od legalizacije je 6 milijuna i tristo tisuća kuna.