Kazalište

NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA

HNK u Osijeku ima čak 8 nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku ima čak 8 nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta, od toga 6 nominacija za predstavu „260 dana“ Marijana Gubine, u režiji Dražena Ferenčine. Prvi put u povijesti osječkog teatra nominacijama su obuhvaćeni drama, opera te balet osječke kazališne kuće.

Predstava ''260 dana''   FOTO:Damir Spehar/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Drama „260 dana“ nominirana je u kategoijama za najbolju predstavu u cjelini, za najbolje redateljsko ostvarenje nominiran je redatelj predstave Dražen Ferenčina, za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina nominirani su za žensku ulogu Matea Grabić i mušku Aljoša Čepl. Predstava je nominirana je i za najbolju dramatizaciju koju je učinila Ana Prolić, te kostimografiju koju potpisuje Saša Došen Lešnjaković. Osječko kazalište dobilo je nominaciju i za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u operi, a nominiran je Leon Košavić za ulogu Don Giovannija u istoimenoj Mozartovoj operi, te za najbolja umjetnička ostvarenja u baletu gdje je nominiran poznati osječki baletan Vuk Ognjenović za ulogu u baletu „Vragolasta djevojka“. U HNK-u su zadovoljni već i samim nominacijama, no ne kriju koliko bi značilo osvajanje nagrada.

„Ako bi imali tri to bi bilo fantastično, četiri nezapamćen uspjeh, a više od četiri je nešto što se više ponoviti neće za mog života sigurno. A najvažnije po meni, to bi me najviše radovalo bi bila nagrada za najbolju dramsku predstavu jer onda je to simbioza svega, tu su svi unutra i redatelj, tehnika, autorska ekipa, glumci, pa i uprava i svi oni koji rade u kazalištu, to je onda zaokružena priča", kazao je intendant HNK u Osijeku, Božidar Šnajder

A predstava „260 dana“ , podsjeća Šnajder, gotovo se nije našla na repertoaru.

„Bilo je ljudi koji su bili protiv te predstave. Međutim, meni je drago da sam to demantirao stavljajući tu predstavu na repertoar. Predstava je dobro odrađena i ispunjava svoju svrhu – govori o pomirbi među ljudima, o suživotu, o ratu na jedan poseban način autentično iz priče čovjeka koji je to sve proživio, ali koji nikoga ne optužuje već dapače pruža ruku suradnje. Nećemo te strahote zaboraviti nikada, oprostiti možemo", poručio je Šnajder. 

Za Nagradu hrvatskog glumišta nominirani su i djelatnici osječkog teatra – glumac Aleksandar Bogdanović i operni solist Domagoj Dorotić. Tko će sve kući otići s tim vrijednim priznanjem znat će se u utorak navečer kada će se u Zagrebu održati dodjela.