Kazalište

U DVIJE OSJEČKE KAZALIŠNE KUĆE BESPLATNO

"Noć kazališta" privukla veliki broj Osječana u HNK

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku tradicionalno se uključuje u manifestaciju "Europska kazališna noć". Tako se sinoć u osječko kazalište moglo na popratne programe ući besplatno, puno toga naučiti o životu, povijesti i funkcioniranju ove kazališne kuće. A raznolikog programa bilo je uistinu puno. Počelo je obilaskom kazališta uz turističkog vodiča Vladu Pesta, a evo čime se nastavilo.

Noć kazališta u HNK Osijek   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

U 20 sati na pozornicu osječkog kazališta izišle su balerine. I to one novosadskog Srpskog narodnog pozorišta koje su uvelike razotkrile svoj profesionalni život. Ponudile su odgovore na pitanja zašto je balerina idealna žena, žena bez mane, kako izgleda pripremanje premijere baletne predstave, u kojoj mjeri balerina mora biti i dobra glumica.

Nakon ove zanimljive predstave uslijedila je panel diskusija s radionicom u kojoj su sudjelovali odabrani stručnjaci i članovi autorskog tima predstave.

"Kazalište pjeva i pleše" naziv je programa koji je uslijedio u svečanom foajeu kazališta. Sudjelovali su Sandra Lončarić Tankosić, Sanja Toth, Petra Blašković, Vladimir Tintor uz Igora Valerija na klavijaturama i Andreja Pezića na harmonici.

O preprekama koje je kazalištu diktiralo društvo, praćenju europskih kazališnih trendova u Osijeku, ali i o tome koliko puta su se djelatnici osječkog kao i drugih kazališta pitali što će biti s njima, govorila je Petra Blašković. Reakcije gledateljstva na ovu nesvakidašnju noć u kazalištu bile su redom izvrsne.

"Noć kazališta" obilježena je i u drugoj osječkoj kazališnoj kući – Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića. Tamo su održane dvije izvedba dječje opere Franje Štefanovića "Šumska kraljica" u gostovanju Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina, a koncert je održao i njihov Dječji tamburaški orkestar. Sve je završeno humanitarno edukativnim programom polaznika Dramskih studija koji su vodile Lidija Helajz i Areta Ćurković.