Kazalište

DRAMA, OPERA I BALET OSJEČKOG HNK ZA NAGRADU HRVATSKOG GLUMIŠTA

Čak 8 nominacija osječkom HNK za Nagradu hrvatskog glumišta 2015.

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika objavilo je nominacije predstava i izuzetnih umjetničkih ostvarenja za Nagradu hrvatskog glumišta 2015. godine. Među nominiranima su i predstave te članovi ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku koje se može pohvaliti s čak 8 nominacija. Po prvi put u povijesti osječkog teatra nominacijama su obuhvaćeni i drama, i opera, i balet.

Indentant HNK u Osijeku Božidar Šnajder   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Najviše nominacija u osječkom HNK dobila je drama „260 dana“ Marijana Gubine koja je nominirana za najbolju predstavu cjelini, a Dražen Ferenčina za najbolje redateljsko ostvarenje. Glumci u toj predstavi Matea Grabić i Aljoša Čepl također su nominirani i to za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina. Ana Prolić nominirana je pak za najbolji praizvedeni suvremeni dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave i to za dramatizaciju romana „260 dana“, dok  je za kostimografiju u istoimenoj predstavi nominirana Saša Došen Lešnjaković. 

A za ulogu Don Giovannija u poznatoj Mozarotovoj operi, Leon Košavić nominiran je za izuzetno ostvarenje umjetnika do 30 godina u kategoriji opere.

Ovogodišnje nominacije nisu zaobišle ni balet osječke nacionalne kuće pa je tako za najbolje umjetničko ostvarenje nominiran Vuk Ognjenović za ulogu u baletu „Vragolasta djevojka“.

"Imamo 8 nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta što nema ni jedno kazalište u Hrvatskoj. Dakle sve ono što ja cijelo vrijeme pričam, imamo danas najbolje kazalište“, poručio je Božidar Šnajder, intendant HNK u Osijeku.

Tko će sve na kraju osvojiti Nagradu hrvatskog glumišta biti će poznato 24. studenoga na svečanoj dodjeli u zagrebačkom HNK.