Kazalište

PRVA OVOSEZONSKA PREMIJERA U OSJEČKOM HNK

"Tosca" u režiji Ozrena Prohića premijerno u Osijeku u petak u 20 sati

Jedna od najpoznatijih svjetskih opera "Tosca" velikog talijanskog skladatelja Giacomoa Puccinija premijerno će biti izvedena u petak na daskama Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Prva je to premijera u 109. kazališnoj sezoni čiju režiju potpisuje Ozren Prohić koji, kako sam kaže, ovom izvedbom u "Toscu" donosi novi pristup u glumi, pjevanju i glazbi.

''Tosca'' u režiji Ozrena Prohića premijerno u Osijeku u petak u 20 sati   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Radnja "Tosce" odvija se u Rimu u manje od 24 sata davne 1800. godine. Mnogi će se složiti da je to jedna od najspektakularnijih glazbenih drama. Redatelju Ozrenu Prohiću ovo je treći pokušaj da radi Toscu, od čega ju je dva puta uspio izbjeći. Najteži zadatak je, kaže, to što je Puccini tu operu u tri čina napisao tako da je teško izvući se iz ralja partiture i vremena. Također, djelo je pisano i filmski što je teško realizirati u kazalištu, no vjeruje kako su to sa scenografijom i rasvjetom uspjeli postići.

„Ono što smo pokušali u jednom suvremenom izvođenju Tosce napraviti jest apsolutna povezanost muzičkog i glumačkog izraza jer jedno izvire iz drugog. Apsolutno inzistiranje na svim agogičkim elementima predstave, a isto tako posljedično i na svim scenskim elementima, na jednostavnom spajanju glume koja se emanira ne samo kroz glumačke sposobnosti i osobnosti, nego se emanira i specifičnošću glasova“ ,kazao je Prohić.

Izborom "Tosce" za prvu opernu premijeru zadovoljan je intendant osječkog HNK Božidar Šnajder koji ponosno ističe da je osječka opera trenutačno najbolja i najveća u Hrvatskoj.

"Danas nema u Hrvatskoj ni jedne Opere koja ima na repertoaru Nabucca, Zrinjskog, Normu, Eru s onoga svijeta, La Boheme, Don Giovannija, balet Orašar i sada Toscu. Nema! Ja kada to kažem ne lažem, to je istina. Prema tome to je jedan željezni, veliki repertoar u izvođenju ponajboljih solista“, poručio je Šnajder.

Osječki teatar pohvalio je i redatelj Prohić.

"Mislim da ovo kazalište, u potpuno jednoj destrukciji, uništenju hrvatske institucionalne  kulture, da se ovo kazalište uspjelo na jedan fascinantan način othrvati tome. Energija svih ljudi, svih umjetnika u kazalištu, tehnike i gostiju koji dolaze, energija koja pokušava očuvati ono najbolje od kazališta i tako temeljito i dobro raditi na ozbiljnim i velikim projektima je nešto što je mene uistinu oduševilo", kazao je Ozren Prohić.

Premijera "Tosce" održat će se u petak u 20 sati. Za sve one koji ne mogu nazočiti toj izvedbi, ovu operu mogu pogledati i u reprizi u ponedjeljak 2. studenog te u srijedu 4. studenog.