Ostalo

POTICANJE IZVOZA

14. HBOR-ova međunarodna konferencija o izvozu

Jake vladine snage pohodile su HBOR-ovu međunarodnu konferenciju o poticanju izvoza. Pohvalili su se uspješnim preokretima u gospodarstvu u čemu je pomogla banka za obnovu i razvitak.

Međunarodna konferencija   FOTO:Slavko Midzor/PIXSELL
Piše: Media servis

Gotovo 38 milijardi kuna iznosila je aktivnost HBOR-a za mandata ove Vlade. Najveći dio usmjeren je na izvoz.

"Samo u posljednje 4 godine podržali smo projekte u izvozu i turizmu od 25 mlrd.kuna", rekao je predsjednik uprave HBOR-a Dušan Tomašević a premijer Zoran Milanović istaknuo da Hrvatska ne može biti uspješna ako 90 posto onog što radi nije orjentirano na izvoz.

25 hotela otvoreno je ove godine, a u većini slučajeva HBOR je dao kredit. Podsjetio je Milanović i na uspješno restrukturiranje brodogradilišta. Milijardu kuna vrijedna je knjiga narudžbi u Uljaniku. S druge strane, Končar u Zagrebu proizvodi vlakove.

"U Europskoj smo uniji, najvišoj ligi, a konkurencija će iz nas izvlačiti najbolje", uvjeren je Zoran Milanović. Osvrnuo se na uvoz i izvoz hrane i kritičarima poslao poruku:

"Defanzivna, retrogradna pozicija u kojoj se nakon 2 godine članstva u EU se pokušavaš obračunati s oblačnim danom. On sam po sebi nije loš. Treba ga iskoristiti. Dakle, uvoz hrane je velik, ali cijela priča nema smisla ako se ne govori o bitno povećanom izvozu hrane. Dakle, nećemo Hrvatskoj pomoći ako zabranimo nešto što ne možemo zabraniti. Barijere su davno srušene".

Reindustrijalizacija se događa, promijenili smo model rasta.

"Te stope od 4,5,6 posto rasta bazirane su na potrošnji, trošenju tuđeg novca, kupovini automobila, turizmu koji nije bio ni blizu konkurentan današnjem. Prema tome, na nečemu može svatko. Ovo što se događa danas, ne može svatko". Da su izvoznici pokrenuli gospodarstvo, kazao je ministar Branko Grčić istaknuvši važnu ulogu HBOR-a.

Stopa rasta ide prema prosjeku EU, sve komponente BDP-a su rasle. Nakon više od 15 godina imamo pozitivnu platnu bilancu. I dok je prethodna HDZ-ova Vlada bilježila plus samo u javnoj potrošnji, ova je napravila ozbiljan preokret u ekomonomiji ranije baziranoj na trgovini, zaduživanju, nekretninkom sektoru koji je uništio građevinarstvo, kaže potpredsjednik Vlade.

"Danas imamo ekonomiju koja temelj rasta sve više bazira na industriji, turizmu, a nadam se da ćemo u idućih 4 godine poljoporvredni sektor dignuti na jednu višu razinu i s njim prehrambenu industriju koja je već danas jaka ali u Hrvatskoj ima potencijal za rast".

Svoj obol konferenciji dala je povjerenica EU Elżbieta Bieńkowska koja je ocijenila da kao zajednica pola milijarde ljudi nismo iskoristili prilike zajedničkog tržišta i globalno ojačali konkurentnost. Na tomu će raditi Komisija koja ima velika očekivanja od zemalja članica.