Politika

VRKIĆ OPET ''BRILJIRAO''

SDP - HDZ koalicija i dalje složna u osječkom Gradskom vijeću

Održana je 20. sjednica osječkoga Gradskoga vijeća na kojoj je vladajuća SDP-HNS-ova većina, uz potporu ostalih koalicijskih partnera te HDZ-a, prihvatila izvješće o izvršenju proračuna i radu gradonačelnika Ivana Vrkića u prvih šest mjeseci ove godine. Protiv su izvješća glasovali HDSSB-ovi vijećnici, dok je GOGO bio suzdržan. Sjednicu je i ovoga puta obilježio buran aktualni sat.

Piše: Republika.eu / STV

Aktualni sat opet se pretvorio u trosat. Gradonačelniku Vrkiću i njegovim suradnicima vijećnici su postavili 30-tak pitanja i uputili gotovo isto toliko prijedloga. Najviše vezano uz izbjegličku krizu. Kako je prošao prolazak izbjeglica kroz Osijek i je li grad spreman za novi izbjeglički val, zanimalo je neke od vijećnika.

Vrkić na prvu nije dao odgovor na ova pitanja, već je pozvao ravnatelja osječkoga Crvenoga križa da izađe s informacijama. Marko Đukić podsjetio je kako je najteže bilo protekloga petka u Belom Manastiru kada je u jednome danu stiglo 10 tisuća izbjeglica, ali da se, uz manje poteškoće sve dobro završilo.

"Ono što mislimo je da se uspostavila jedna organizacija, kojoj se ne može u ovom trenutku prigovoriti", rekao je Đukić.

Već je odgovorio na nekoliko drugih vijećničkih pitanja, a onda se gradonačelnik Vrkić, nakon 15-tak minuta, ipak vratio na temu izbjeglica, konstatirajući kako je to ozbiljno pitanje.

"Ako mogu reći da je cijela Europa zbunjena, onda nije ni čudo što smo i mi svi pomalo zbunjeni", naglasio je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

Po običaju, bolna su točka i na današnjoj sjednici za osječkog gradonačelnika bila pitanja o obećanjima iz predizborne kampanje. Gdje su najavljene investicije, što je s iznajmljivanjem poslovnih prostora za kunu, zanimalo je HDSSB-ove Krešimira Bubala, Maria Opačka i Filipa Glavaša.

"17.09. ove godine je izašao novi natječaj za zakup poslovnih prostora, u kojemu se ti poslovni prostori nude u zakup i po nekoliko tisuća kuna, pa me zanima što je s onim predizbornim obećanjem po kojemu ste rekli da će ti prostori biti dani za jednu kunu", upitao je Filip Glavaš.

"Vas muči cijelo vrijeme moja kampanja, pa dobro vi imate pravo, vi ste oporba, i hvala vam što me podsjećate. Možda sam ja star i senilan, pa se svega nesjećam, al kad god me podsjetite, ja prihvaćam sa zadovoljstvom", odgovorio je Vrkić.

S nešto manje navodnog zadovoljstva prihvatio je Vrkić pitanje vijećnika Karla Šatvara, koji ga je pitao za navodne narušene odnose u gradskoj upravi, ali i zašto je podijelio 28 stimulacija zaposlenicima, kada je još donedavno tvrdio da su lijeni i nestručni.

"Kako zakon je totalno protiv poslodavca, tako i protiv mene, i kako ne mogu nikoga kazniti, jer bih mogao se samo ubit, prije nekoga kaznim, onda mi ne preostaje ništa drugo nego da probam injekcijama stimulirati ,i to ima uspjeha", rekao je Vrkić.

Ipak, priznao je da proces sporo ide i da mu treba još neko vrijeme.

"Okrećem, pokrećem, vrtim, ali sigurno da nismo napravili ono što je bitno", pojasnio je Vrkić.

A onda je sve to i slikovito objasnio.

"Pa ja kao neplivač, ne znam kako mogu preplivat Dravu, ako mi još stavite olovo na noge, i da ja pređem na drugu stranu. Kako?", zapitao se Vrkić

Na kraju, odgovarajući o slučaju NK Osijek Vrkić je izvijestio kako je Osječka pivovara u posljednji trenutak odustala od kupovine dionica Gradske banke u stečaju te da se u igru opet vraćaju Nijemci.

Oporbeni vijećnici nisu bili zadovoljni Vrkićevim odgovorima, a kasnije su glasovali i protiv njegovog izvješća o radu u prvih šest mjeseci ove godine.

U raspravi pale su teške riječi i uvrede i na osobnoj razini.

"I nemojte misliti da sam lud, da sam zbunjen, da sam pod šećerom i da ne znam što govorim", riječi su kojima je svoje tvrdnje opravdaoVrkić.

U nešto mirnijem tonu protekla je rasprava o poslovanju gradskih poduzeća u protekloj godini. HDSSB-ovci su glasovali protiv izvješća Vodovoda, GPP-a, Ukopa, Unikoma i Sportskih objekata, upozoravajući na njihove loše financijske i poslovne rezultate. SDP-ovci i HDZ-ovci i na današnjoj su sjednici osječkoga Gradskoga vijeća bili jednoglasni u dizanju ruku.