Politika

KRITIKE NA RAČUN KOALICIJSKIH PARTNERA

Osječki HDZ: "Suprug Biljane Borzan kadrovira u osječkoj bolnici!?"

Iz HDZ-a upozoravaju na probleme u Kliničkom bolničkom centru Osijek, kojeg, kako kažu, kontrolira suprug SDP-ove Biljane Borzan i kadroviranjem po političkom ključu ruši status bolnice. Nastavi li se i dalje tako postoji, kažu, opravdana opasnost da Klinički bolnički centar prijeđe u status kliničke bolnice.

KBC Osijek   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Iz sjedišta županijskog HDZ-a upućene su oštre kritike na račun onih s kojima u osječkom Gradskome vijeću zajednički dižu ruke.

Na problematiku je upozorio predsjednik HDZ-ovog Nacionalnog odbora za zdravstvo Ante Ćorušić.

U 4 godine u osječkom Kliničkom bolničkom centru izmijenila su se čak 4 sanacijska upravitelja, a sve, rekao je, kontrolira suprug osječke članice predsjedništva SDP-a Biljane Borzan.

"Namješta i razmješta ljude, ne po tome koliko su stručni, koliko znaju, nego kojoj partiji pripadaju i jesu li nekome u vrhu stranke SDP-a, kumovi ili nisu. Tako, naravno, medicina ne može naprijed. Tako se ne može razvijati struka", smatra Ćorušić.

U bolnici je, kaže, trenutačno u tijeku neracionalno i nestručno spajanje pojedinih klinika i kliničkih zavoda, što je ističe, nezabilježeno u Hrvatskoj. Katastrofalna je, tvrdi, i situacija s pokušajem stvaranja objedinjenog hitnog bolničkog prijema, koji je propao te najnovija sistematizacija radnih mjesta kako bi se pogodovalo da rukovodeća mjesta dobiju podobni. Pojedinci su u pojedine odjele i zavode imenovani kao v.d.-i, a uskoro će trajno, kaže Ćorušić.

"Ja ovim putem pozivam sanacijskog upravitelja, gospodina zamjenika sanacijskog upravitelja i njegovu suprugu koja stoji iza ovoga projekta, kao i ministra Vargu, koji je na neki način odgovoran za ovu situaciju, da prestanu eksperimentirati sa Kliničkim bolničkim centrom Osijek, jer na ovaj način može izgubiti status Kliničkog bolničkog centra i prijeći u kliničku bonicu, nakon što je generacija doktora stvarala prije nešto sasvim drugo i puno bolje", upozorava Ćorušić.

Situacija u Osijeku samo je jedan refleks cjelokupne situacije u hrvatskome zdravstvu, koje je došlo u bezizlaznu situaciju, zaključio je.

Konferenciji za novinare u sjedištu HDZ-a prisustvovalo je i desetak doktora osječke bolnice, ali nisu rekli ni riječi, jer im je, kažu, zapriječeno otkazom ugovora o radu.