Ostalo

SASTALI SE U BANSKIM DVORIMA

Tusk i Milanović o problemu izbjeglica

Nakon Pantovčaka, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u Banskim dvorima susreo se s premijerom Zoranom Milanovićem. U zajedničkoj izjavi nakon sastanka istaknuli su kako izbjeglička kriza zahtjeva jedinstven odgovor svih članica EU.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanovic sastao se u Banskim dvorima s predsjednikom Europskog vijeca Donaldom Tuskom.   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media servis

Europa još uvijek traži precizan i jasan odgovor na gorući problem izbjeglica, rekao je Milanović.

"To je tema koja je toliko bolna i naporna, više nego opasna, da ćemo tu temu imati na sastancima Europskog vijeća. Ovo je strašan problem. Nastavit ćemo o tome razgovarati jer izgleda da to ne ide prema kraju," rekao je Milanović.

Tusk se složio da će pitanje migracija biti najveći izazov s kojim se Europa i njena politika suočava u nadolazećem razdoblju.

''Razmotrili smo što sve EU poduzima i kako možemo biti još učinkovitiji u tim naporima, posebno kako pomoći vanjske članice Unije pod najvećim migracijskim pritiskom. Za dva tjedna ministri pravosuđa i unutarnjih poslova izvanredno će se sastati kako bi raspravili sljedeće korake'', rekao je Tusk.

Tema razgovora bilo je i pitanje proširenja država zapadnog Balkana i načina na koji EU može pomoći u stvaranju stabilnosti i prosperiteta. Tusk vjeruje da je perspektiva proširenja i dalje najjača platforma promoviranja reformi i europskih vrijednosti. Nastavit ćemo činiti sve kako bi pomogli zemljama regije na europskom putu.

''Povijest nas je naučila da je stabilan Balkan važan ne samo za ljude koji tu žive, već za cijelu Europu'', poručio je Tusk.