Moda & ljepota

BROJNI SU RAZLOZI

Zašto mi ispada toliko kose?

Nedavno ste nakon svakog pranja kose počeli primjećivati neobično velike količine vlasi zaostalih u odvodu?

Kosa pojačano ispada zbog brojnih razloga   FOTO:Pinterest, Getty Images
Piše: Republika.eu/ Fashion.hr

Možda ste isprva odmahnuli rukom na ovaj problem misleći da se vjerojatno radi o sezonskom problemu koji će se spontano razriješiti, no kada niti nakon nekoliko tjedana nije prošao, vjerojatno ste se zabrinuli da će vaša bujna kosa biti nepovratno uništena ukoliko se ovaj proces nastavi. Donosimo vam listu mogućih uzroka pretjeranog ispadanja kose i kada se uistinu zabrinuti.

Kosa pojačano ispada zbog brojnih razloga, i neki od njih uistinu jesu privremeni. Ukoliko ste nedavno počeli uzimati kontracepcijske tablete, ako ste oboljeli na štitnjaču, pa čak i ako ste samo promijenili šampon koji inače koristite - sve su to neki od faktora koji mogu uzrokovati ovaj estetski problem. Ukoliko ovaj problem potraje, mogli bismo se uplašiti da bi ono što na prvu djeluje kao estetski nedostatak moglo signalizirati nešto opasnije po zdravjle, i ponekad smo nažalost u pravu. 

Naslijeđe

Postotak žena koje boluju od androgene alopecije začuđujuće je velik, a ovaj tip ženske čelavosti upućuje na utjecaj muških spolnih hormona (androgena) na folikul dlake vlasišta u genetski predisponiranih osoba. I dok 50% muškraca obolijeva od ovog tipa ćelavosti, broj oboljelih žena tek je nezamjetno manji.

Hormoni

Nevezno za problem androgene alopecije, i privremeni poremećaj hormona može izazvati pojačano opadanje kose. Trudnoća, menopauza, pa čak i uzimanje oralnih kontraceptiva - ukratko, sve što može dovesti do poremećaja našeg prirodne proizvodnje hormona, može potencijalno uzrokovati i pojačano ispadanje vlasi. 

Bolesti

Sve od policističkih jajnika i bolesti štitnjače, preko gljivica i dermatoloških obolijenja, do nedostatka željeza u krvi povezanog s anemijom, također može uzrokovati slabljenje kose. 

Lijekovi

Lijekovi namijenjeni srčanim bolesnicima, oboljelima od raka, depresije, visokog krvnog tlaka, pa čak i artritisa također su mogući uzročnici ovog problema. Ukoliko vam se ovaj problem javio otprilike istovremeno s početkom uzimanja novog lijeka, možda nije loša ideja popričati s doktorom o potencijalnoj alternativi.

Prehrana

Značajni gubitak kilograma, poremećaji prehrane, nedostatak željeza i proteina, ali i suvišak vitamina A u prehrani, samo su neki od potencijalnih nutritivnih uzročnika ispadanja kose.

Stres

Iznenadni emotivni ili fizički stres može uzrokovati čak i višemjesečno opadanja kose zbog ciklusa ili faza koje svaka pojedinačna vlas prolazi.

Fizički čimbenici

Korištenje agresivnih proizvoda za kosu poput boja, blajha, pa čak i isušujućih šampona koji mogu bespotrebno agrivirati osjetljivo vlasište i poremetiti njegovu prirodnu hidrolipidnu barijeru potencirajući perut i gljvična oboljenja tjemena, također može izazivati opadanje kose. Dodatno, svakodnevno nošenje jako stegnutog repa ili punđica također nije dobro za cirkulaciju vlasišta, upozoravaju stručnjaci.


Izvor: Fashion.hr