Požeško-slavonska

INVESTICIJE U PRIGRADSKIM NASELJIMA

Kanalizacija za Alagince i D. Emovce

Još stotinjak metara i završit će izgradnja kanalizacije za prigradsko naselje Alagince u dužini od 917 metara, što će omogućiti svim stanovnicima da se priključe na kanalizaciju već ovog ljeta.

Ilustracija   FOTO:Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

''Vrijednost investicije je 340 tisuća kuna, a investiciju radi gradska tvrtka Tekija iz sredstava razvoja sustava odvodnje na području grada Požege. Cijelo naselje Alaginci dobit će kanalizacijsku mrežu, a ugrađena će biti i jedna crpna stanica'', istaknuo je požeški gradonačelnik Vedran Neferović, koji je sa svojim zamjenikom Mariom Pilonom, direktorom Tekije Antom Kolićem i nadzornicima gradilišta obišao lokacije radova.

Radove izvodi tvrtka Niskogradnja Jurčak iz Požege, radovi su počeli 4. svibnja, a krajnji rok za završetak je 60 dana. Radovi su završeni 75 posto, preostaju montaža crpne stanice i elektroradovi.

Nešto veći i zahtjevniji radovi odvijaju se u Donjim Emovcima, gdje se kroz cijelo naselje provlači kanalizacijska mreža, sve do naselja Emovački Lug, i spaja na kanalizacijsku mrežu grada Požege.

''Ovdje je predviđena dužina radova od 3900 metara s dvije crpne stanice, a ukupna vrijednost radova je 1,92 milijuna kuna. Hrvatske vode financiraju 80 posto troškova, a Tekija iz sredstava razvoja sustava odvodnje Grada Požege 20 posto. Ovim radovima rješavamo dugogodišnji problem stanovnika Donjih Emovaca i Emovačkog Luga s otpadnim vodama'', rekao je gradonačelnik Neferović na prije nekoliko dana započetim radovima na početku naselja, koje izvodi tvrtka Presoflex gradnja iz Požege.

Nakon izgradnje kanalizacijskog sustava oko 68 kućanstava moći će se priključiti na kanalizaciju, što će svakako mnogi učiniti, jer se sada otpadne vode razlijevaju i po kanalima ispred kuća, što, posebno ljeti, stvara nesnosan smrad u naselju. Ovo je važno i stoga što se u naseljima Donji Emovci i Emovački Lug nalaze i turistički objekti i dio sadržaja tvrtke Zlatni lug. Na području sjevernog dijela grada Požege još su bez kanalizacijske mreže obližnja naselja Marindvor, Bankovci, Nova i Stara Lipa i Ugarci, koji bi kanalizaciju trebali dobiti sljedećih godina.