Politika

ŠIRA MOGUĆNOST UDALJAVANJA NASILNIKA U OBITELJI

Vlada predložila novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji

Nakon tragičnih nedavnih događaja, u kojima su nasilnici ubili svoje supruge, Vlada je u proceduru poslala prijedloga Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Njime pokušava ispraviti neke propuste u propisima koji reguliraju pitanja nasilja u obitelji. Postoji ipak bojazan da trud i ovaj put bude uzaludan ako u praksi sve ostane isto. Novosti kojima Vlada želi smanjiti crnu brojku pojasnio je ministar pravosuđa, Orsat Miljenić.

Milanka Opačić i Orsat Miljenić   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Uveli smo jedno punu širu mogućnost nego do sada udaljenja nasilnika iz obitelji i prije pokretanja sudskog postupka, prekršajnog. To se može napraviti odmah, prije postupka. Obavezno je saslušanje žrtve. Evo nažalost i ove tragedije koje su se dogodile, da su žrtve bile saslušane postojale bi neke mogućnosti".

U Hrvatskoj je u posljednjih pet godina ubijeno 300 žena, i to bez nedavnih slučajeva u kojima su u razmaku od samo 10 minuta ubijene dvije. Uglavnom su im presuđivali supružnici ili pak bivši supružnici ili partneri. Namjere jesu dobre, ali kakva će biti provedba zakona ono je što brine Sanju Sarnavku iz udruge B.a.b.e.

"Uzalud će nam biti ono trud svirači što bi se reklo ako se on ne bude primjenjivao, a to jest u našoj zemlji uvijek problem. Prvo, zato jer se ne izdvaja dovoljno sredstava i drugo zato što institucija koje bi morale surađivati zajedno uopće međusobno ne surađuju".Da sve ne bi bilo "mrtvo slovo na papiru" ministar Miljenić, koji priznaje kako se osobe koje rade na ovakvim slučajevima trebaju više educirati, ističe i važnost prevencije.

"Kad dođete do suda, vrlo često se već nešto dogodilo i to je problem. Moramo napraviti da do tga ne dođe. Mi kao društvo moramo to osuđivati maksimalno. To svako dijete mora znati da se to ne smije raditi". Prevenciju kao ključ svega vidi i ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić.

"Čim počnu djeca u vrtiću se tući oko autića, treba reagirati i učiti ih da se nenasilnim putem može riješiti svaki problem". Ključna u svemu je i komunikacija između instituacija koja za sada apsolutno ne zadovoljava, poručuje Sarnavka.

"Ovo je divno što je ministar Miljenić rekao, samo kada bi još sjeo s ministrom znanosti pa da se dogovore na koji način će to napraviti, a to znači da bi mi tek negdje za 15 godina mogli imati nekakve stvarne efekte tog novog načina rada sa mladima".
 
Brojke koje slijede jasno pokazuju s kakvim se problemom Hrvatska mora uhvatiti u koštac: samo u prošloj godini broj intervencija zbog nasilja u obitelji bio je veći od 18 tisuća, zbog obiteljskog nasilja dnevno se intervenira 50 puta, a samo se 5 posto slučajeva policiji i prijavi.