EU

TELEVIZIJSKO OBRAĆANJE PREMIJERA NACIJI

Grčke banke zatvorene, Cipras okrivio EU i Europsku središnju banku

Grčke banke danas ostaju zatvorene, objavio je to sinoć grčki premijer Aleksis Cipras, za što je to okrivio europske partnere i Europsku središnju banku.

Grčki premijer Aleksis Cipras   FOTO:Rainer Jensen/DPA/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

"Odbijanje zahtjeva grčke vlade da joj nakratko produže trajanje programa, čin je bez presedana po europskim standardima i dovodi u pitanje pravo suverenog naroda na odlučivanje", rekao je Cipras u televizijskom obraćanju naciji. Dodao je da ne odustaje od referenduma koji će se održati iduće nedjelje. Nije rekao koliko će banke biti zatvorene niti koliko će trajati ograničenje kretanja kapitala, ali jedan izvor rekao je za Reuters da je "preporuka da to bude šest dana", do referenduma.

Dodao je da je novi zahtjev za produžetak aktualnog programa pomoći koji istječe 30. lipnja poslao čelnicima eurozone, Europske središnje banke, Europskoj komisiji, Europskom parlamentu i Vijeću Europske unije. 

"Čekam njihov hitan odgovor na temeljni demokratski zahtjev", rekao je i dodao da bi udovoljenje tom zahtjevu moglo ECB potaknuti da ponovno osigura likvidnost. 

"Jedno je sigurno: odbijanje kratkog produženja te pokušaj da se poništi demokratska procedura duboko su uvredljivi i sramotni za europsku demokratsku tradiciju", rekao je grčki premijer. 

Istovremeno, Europska središnja banka nastavlja s financiranjem Grčke. Dotok novca tamošnjim bankama bit će ograničen, no ne i ukinut što se još jučer spominjalo kao mogućnost. Oporbeni čelnik Antonis Samaras rekao je da bi Cipras trebao odustati od referenduma i sastaviti vladu nacionalnog jedinstva. 

"Naša zemlja treba ostati u srcu Europe u eurozoni. Cipras mora nastaviti pregovore", rekao je Samaras. 

"Ako to ne može sam, onda neka pokuša dobiti općenacionalni konsenzus", dodao je. 

Nekoliko stotina prosvjednika protiv mjera štednje okupilo se jučer kraj zgrade parlamenta u Ateni i izvikivalo slogane protiv Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.