Događanja

KOMEMORACIJA

70. Obljetnica proboja iz Jasenovca

U Jasenovcu će se održati komemoracija u povodu 70. obljetnice proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora. Zapalit će svijeće i položiti vijence, a doći će cijeli državni vrh osim predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je to učinila na sam dan proboja 22. travnja, nenajavljeno i sama.

Jasenovac   FOTO:Hauke Schröder/DPA/PIXSELL
Piše: Media Servis

Uz preživjele logoraše, komemoraciji će nazočiti državni vrh. Predsjednica države šalje izaslanika, ali će kod spomenika Cvijet danas biti predsjednik Sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović u pratnji potpredsjednice Vesne Pusić i još trojice ministara. Milanović je lani poručio da Hrvatska potiče i razvija prava manjina, onih koji su drugačiji i da je takva Hrvatska jamac da se takvo ili slično zlo više ne može i ne smije dogoditi.

Komemoracija se održava u znak sjećanja na proboj 22. travnja 1945., te u počast stradalim i preživjelim zatočenicima najvećeg koncentracijskog logora u NDH. Od 1073 logoraša, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo samo 106. Preostali su ubijeni i spaljeni zajedno s objektima logora. U zloglasnom logoru ubijeno je više od 83 tisuće ljudi. Ubijani su samo zato što su bili Srbi, Romi, Židovi, ali i Hrvati antifašisti nepoćudni ustaškom režimu.