Osječko-baranjska

OPĆINA ERNESTINOVO

Podijeljeno 800 plavih kanti za stari papir

Načelnik Općine Ernestinovo Matija Greif kaže kako se upravo kante dijele besplatno svakom domaćinstvu.

Ilustracija   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Općina Ernestinovo realizirala je još jedan projekt vezan uz zaštitu okoliša. U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kupili su 800 plavih kanti za prikupljanje starog papira i kontejnere kako bi mještani Ernestinova, Laslova i Divoša već na kućnom pragu razvrstavali kućni otpad.

Ovaj odvoz kućnog smeća neće utjecati na promjenu cijene usluge koju inače plaćaju. Vrijednost projekta iznosi 249.500 kuna, od čega je Općina osigurala 20 posto, a 80 posto Fond za zaštitu okoliša.

''Ovaj je projekt ujedno i obveza jedinica lokalne samouprave i bez razvrstavanja komunalnog otpada na kućnom pragu odraz je naše nebrige za zaštitu okoliša i ujedno stvar bez koje dalje nećemo moći. Ispunili smo svoju zakonsku obvezu. Uz plave kante dijele se i vrećice za plastiku. Dogovorili smo s Unikomom koji odvozi otpad s našeg područja termine kada će se odvoziti prikupljene sekundarne sirovine i o tome smo obavijestili građane. Imamo i tri ekootoka već postavljena u svakom našem naselju po jedan, a u planu je i reciklažno dvorište. Razgovaramo s Unikomom o tom projektu, naime, postoji mogućnost suradnje s mobilnim reciklažnim dvorištem koje se može premještati. Mislim da ćemo se najvjerojatnije odlučiti za takvu opciju reciklažnog dvorišta gdje bi, također u dogovorenim terminima, građani mogli odlagati, odnosno razvrstavati otpad točno prema kategorijama prema kojima se prikuplja. To je jedan vrlo visoki ekološki standard i Općina Ernestinovo želi biti ukorak s vremenom, jer nam je cilj zaštita okoliša kojeg svojim mladim naraštajima želimo ostaviti u što čistijem i urednijem stanju'', kaže Matija Greif