Zabava

PROBAJTE

Jednostavni trikovi za pretraživanje interneta

Google koristimo svaki dan, ali uvijek ima novih savjeta, fora i trikova koje možemo naučiti, a koji će nam pomoći da pretraživanje učinimo bržim i lakšim.

Ilustracija   FOTO:Britta Pedersen/DPA/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Index.hr

Evo nekih od njih.

1. Koristite navodnike za traženje određene fraze.

Ovo je većini poznat i vrlo jednostavan trik: ako skupinu riječi obuhvatite navodnicima tražilica će izbaciti samo one fraze koje odgovaraju poretku riječi kakav ste naveli i time ćete uštedjeti na vremenu jer se nećete izgubiti u moru sličnih fraza.

2. Koristite "zvjezdicu" ako za neku od riječi unutar fraze niste sigurni.

Ovo je posebno korisno u slučaju kada vam nisu poznate sve riječi u frazi koju tražite, ili ako za neke od riječi niste sigurni da su ispravne. Ovaj trik koristan je kod, primjerice, pretraživanja imena pjesama: znate otprilike taj stih, ali niste sigurni da baš znate i sve riječi unutar njega. Riječ zamijenite "zvjezdicom" (*) i Google će znati o čemu pričate.

3. Znak "minus" (-) koristite ako želite u sklopu pretrage eliminirati određene pojmove.

Tražite automobile, ali vas ne zanima BMW? Upišete "automobili -BMW" i Google će shvatiti.

4. Koristite prečac "site:" ako tražite određeni pojam, ali samo na određenoj web stranici.

Na primjer, želite pretražiti Index tako da vam tražilica izbaci članke u kojima je spomenut, odnosno korišten, pojam "Google". Upišite "Google site:Index.hr" i problem riješen.

5. Jeste li znali da Googleova arhiva vijesti sadrži vijesti starije od 100 godina?

Da. Google News nudi opciju pretraživanja arhive vijesti koje datiraju od sredine 1880-tih godina, i koja sadrži novine iz cijelog svijeta.

6. Kod pretraživanja hrane možete dobiti rezultate usporedbe različitih vrsta hrane.

I to vrlo detaljne rezultate. Niste sigurni je li bolja riža ili tjestenina? Što je kaloričnije? Što ima zdravije sastojke? Jednostavno je, upišite u Google tražilicu "riža vs. tjestenina" i dobit ćete detaljnu usporedbu nutritivnih sastojaka, broja kalorija i sl.

7. Koristite "DEFINE:" ako želite doznati značenje i etimologiju neke riječi.

Na primjer, ako upišete "DEFINE:internet", Google će vam ponuditi detaljno značenje tog pojma, etimologiju riječi, pa čak i učestalost korištenja. Postupak vrijedi i za riječi koje ne pripadaju književnom jeziku, primjerice za izraze iz slanga, pa čak i za akronime.

8. Ako kojim slučajem želite da vam se ekran nagne, Google također ima rješenje.

Ovo je šaljiva dosjetka Googleovih inženjera i nema veze s pretraživanjem. Možda ste već čuli, ali nije na odmet da vas podsjetimo. Samo upišite u Google tražilicu "tilt" i to je to. 

9. Ako ste fan igrice "Atari Games"... 

...onda je korisno znati da unosom njenog imena bez navodnika u Googleov pretraživač slika, odmah možete započeti s igranjem iste.

10. Jeste li ikada naišli na fotografiju koja vam izgleda jako poznato, ali se ne možete točno sjetiti odakle?

Ono što vam savjetuju iz Googlea je da fotografiju spremite i potom istu ubacite u pretraživač fotki.

Google će vam potom izbaciti rezultate s istim ili sličnim fotkama koje već postoje.

11. Google je prošli mjesec lansirao opciju pomoću koje za vas doslovce - baca novčić.

A sve što trebate napraviti je pritisnuti ikonu za mikrofon koja se nalazi pokraj trake za pretraživanje i zatim izgovoriti riječi "flip a coin" ili "heads or tails" (glava ili pismo).

12. I nešto za romantične duše.

Ako kliknete na ikonu Googleova mikrofona na traci za pretraživanje i nakon toga izgovorite "give me a love quote" ili "I love you", prikazat će vam se ljubavne izjave, izreke, stihovi i slični sadržaji. Radi se o "generatoru ljubavnih poruka" koji vam pomoću ove glasovne naredbe prikazuje gore navedene rezultate.

IZVOR: Index.hr