Događanja

OSIJEK

Manifestacija 'Dani meda u Hrvatskoj'

Tradicionalna gospodarska manifestacija „Dani meda u Hrvatskoj“, od 3. do 5. Listopada, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Grada Osijeka i Hrvatskog pčelarskog saveza, 19. put održat će se u Osijeku. Predsjednik organizacijskog odbora Dana meda, Ernest Nađ.

Ilustracija   FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Ono što je vrijedno istaknuti je da je unatoč teškoj godini, ovo ocjenjivanje kvalitete meda pobudilo veliki interes proizvođača, tako da smo 102, 103 meda dobili kao uzorke za ocjenjivanje i 40ak vrsta pakovina, proizvoda na bazi meda i desetak vrsta mednih likera i mednih rakija."

Manifestaciju će danas u 10 sati na Trgu A. Starčevića, uz prigodni kulturno-umjetnički program, otvoriti predsjednik RH Ivo Josipović.

Ovogodišnji Dani meda održavaju se u sklopu velikog Jesenskog poljoprivrednog sajma na Pampasu u Osijeku.

"Taj dan bit će i promotivno prodajna akcija. Očekujemo 500tinjak djece sa prostora Osječko-baranjske županije. To pokazuje da je to manifestacija koja je vrijedna i radi proizvodnog aspekta."

Na prostorima RH nalazi se preko 11.000 pčelara koji imaju preko 650.000 košnica, a godišnje proizvedu preko 8.000 tona meda. Prema tome, med je izuzetno važan proizvod, ima izvoznu orjentaciju, te je cijenjen i tražen na tržištu EU.Svečana dodjela priznanja najuspješnijim proizvođačima meda u 2014. godini, na kojoj će prisustovati pčelari s prostora cijele države, održat će se u subotu, a završnica ove manifestacije očekuje se u nedjeljnim popodnevnim satima na osječkom Pampasu.