Crna kronika

NAKON PRIJAVE HDSSB-a

Bivši predsjednik Osječko-baranjskog SDP-a Zlatko Maksimović proglašen krivim za uzimanje mita

Zlatko Maksimović, bivši predsjednik SDP-a Osječko-baranjske županije, a kasnije i član HDSSB, osuđen je na devet mjeseci zatvora uvjetno na tri godine, a njegova supruga Ana Maksimović (37) na šest mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine.

Supružnici Maksimović   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Riječ je o nepravomoćnim presudama Županijskog suda u Osijeku, gdje se ovom liječniku i bivšem političaru te njegovoj supruzi točno šest mjeseci sudilo zbog uzimanja mita za posredovanje pri zapošljavanju.

Optužnica ih je teretila da su za 4.000 eura pronašli posao Osječanki Danijeli Tesz koja je u rodibinskim odnosima sa Anom Maksimović.  Tesz je u svom iskazu kazala kako su joj nećakinja i njezin suprug rekli da je cijena za to 5.000 eura, ali su njoj, kao Aninoj teti, dali popust od 1.000 eura.

Danijela je Maksimovićima novac predala u njihovom stanu u listopadu 2009., a posao je dobila tek u siječnju 2011. i to u županijskoj tvrtki Regionalna veletržnica. No, tamo je radilo samo 13 mjeseci i to na određeno vrijeme, nakon čega je dobila otkaz i u konačnici odlučila sve prijaviti USKOK-u.

Nakon toga Tesz pismom se obratila Branimiru Glavašu u mostarski zatvor koji je sve proslijedio USKOK-u. Nakon toga kreće istraga protiv Maksimovića i njegove supruge Ane, a sve završava današnjom presudom.

Tako je HDSSB prijavio svog vlastitog člana koji je ubrzo bio prisiljen podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Županijske skupštine.

Maksimović je poznat kao dugogodišnji istaknuti slavonski SDP-ovac, a u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio je i predsjednik Osječko-baranjskog SDP-a.