Ostalo

RADNI RUČAK

Mrsić i poslodavci o radnom zakonodavstvu

Radno zakonodavstvo bila je tema radnog ručka HUP-a i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića....

Mirando Mrsić   FOTO:Igor Kralj/PIXSELL
Piše: Media Servis

U radnom zakonodavstvu mijenja se jedanaest velikih zakona, a samo je jedan na kojem se lome koplja poslodavaca i sindikata: Zakon o radu. Ministar Mirando Mrsić, dok traju pregovori, jasno poručuje: nećemo u detalje, no neke stvari ipak otkriva. Novine u ZOR-u bit će inspekcijski nadzor koji neće djelovati represivno, a poslodavci će inspektore moći pozvati na konzultacije.

"Inspektor rada će upozoriti na određeni prekršaj i poduzetnici će imati rok od sedam dana da to isprave. Ako inspektor dođe ponovo i vidi da poduzetnik nije postupio po njegovom nalogu, ide kazna", kaže Mrsić.

"Ono što je Hrvatskoj nužno je novi hitrorez. Dobro je da će dio zakona uvući državni inspektorat da počne djelovati edukativno i da možemo pozvati inspekciju da nam pomogne u tumačenju određenih propisa. To do sad nije bilo moguće", nadovezao se predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika pri HUP-u Petar Lovrić.

Poručuje i kako, kad je o pregovorima riječ, ideja poslodavaca nije uskraćivati prava radnika.

"Naša djeca i svi naši su istovremeno i radnici tako da nema ideje HUP-a da bi ZOR išao na bilo koju stranu. Ipak, mi smo dio globalnog svijeta i trebamo zakon koji će biti hiperdinamičan i omogućiti da ljudi mogu zapošljavati radnike, a ne ih usvajati", kaže Lovrić koji upozorava kako su išćitavajući stalne promjene u zakonodavstvu poslodavci postali gotovo državni činovnici.

"Ne mislim da imamo više zakona nego ostale europske zemlje, ali se nadam da u ovom području rada s ovim setom zakona u potpunosti zaokružujemo tržište rada", poručuje Mrsić.

Ministar je predstavio i ostale zakone koji su u donošenju ili tek trebaju biti doneseni; poput mirovinskog, zapošljavanju invalida ili zaštiti na radu. Istaknuo je i kako je od mjera aktivne politike zapošljavanja najučinkovitija bila ona stručnog osposobljavanja za 1.600 kuna kojom je zaposleno 15 tisuća mladih.